13. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia maksab Indias näljapalka

Nokia India mobiiltelefonitehase töölise palk pole alati piisav elamiseks, väidab Finnwatch.

Ametiühingute ja valitsusväliste organisatsioonide Asia Floor Wage-kampaania järgi oli elamiseks piisav palk Indias tänavu mais umbes 130 eurot kuus, teatas Finnwatch. Suur osa uuritud tehaste töötajatest sai sellest väiksemat põhipalka, kirjutas Digitoday.

Finnwatch uurib soomlaste ja Soomega seotud ettevõtete tegevust arengumaades. Organisatsioon tegi uurimuse Nokia, Salcompi, Flextronixi ja Foxconni tehastes India Chennais.

Finnwatchi andmetel teenivad Nokia alalised töötajad maksimaalselt umbes 190 eurot kuus. Nokia renditöötajad teenivad kuue päevase töönädala puhul umbes 70 eurot kuus.

Uuritud tehased kasutasid suurema osana tööjõust praktikante või renditööjõudu. Nokia tehases töötas tähtajaliselt või muul viisil ebakindlas töösuhtes 45 protsenti töötajaskonnast.

Nokia Chennai tehases on üle 11 000 töötaja. India mobiiltelefonide kokkupanijate keskmine vanus on 22 aastat. Nad ei kuulu tavaliselt kastidesse ja neil pole varasemat töökogemust tööstusettevõttes. Uuringus küsitletud töötajad ootasid rahvusvaheliste tootjate töökohtadelt rohkem.

"Töötajad tunnevad end petetuna, kuna ihaldatud tööandja palgast ei piisa elamiseks ja edutamisvõimalused on olematud", ütles Finnwatchi uurija Päivi Pöyhönen.

Nokia rõhutas, et nad ületavad India seadustega määratud miinimumpalga neljandiku võrra.

***

Helsingi üldindeks oli kell 18:00 0,76% plussis ning Nokia kell 17:46 1,28% plussis.

Suurimad tõusjad ja langejad Helsingi börsil kell 17:46 seisuga.

Tõusjad:  Stonesoft +6,67%, CapMan +4,90%, HKScan +4,35%, StoraEnso R +3.79%, Efore +3,49%

Langejad: Atria -2,45%, Tecnotree -2,86%, Pöyry -2,87%, Componenta -3,34%, Ruukki Group -10,00%

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474