13. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soojatootjad tegutsevad nulli piiril

Kuigi üha kerkivad küttearved tekitavad Eesti elanikes külmavärinaid, ei teeni kohalikud soojatootjad selle arvel meeletuid kasumeid ega maksa dividende.

Eesti Energia on valmis amortiseerunud katlamaju elektri ja soojuse koostootmisjaamadeks ära ostma. "Kaugküte on Eestis konkurentsiameti poolt reguleeritud äri, kus töötatakse küllaltki madala marginaaliga - see pole vabaturu äri," sõnas Fortum Termesti juhatuse liige Margo Külaots. "Reguleeritud kaugkütte hind saab tõusta ainult sisendhindade tõusu tõttu, sest et varade tootlusel ehk sisuliselt kasumiprotsendil hoiab konkurentsiamet silma peal," selgitas ta.

Külaotsa sõnul tingib hinnatõusu enamasti sisendite hindade tõus, sest reeglina on konkurentsiamet kinnitanud kõikidele soojatootjatele teatud hinnavalemi ja kui seal mõni komponent muutub, tavaliselt kütus, siis ka hind tõuseb.

Eesti Energia väikekoostootmise juht Tõnis Vajakas kinnitas, et nad uurivad võimalusi arendada ja investeerida kohalikesse väikestesse koostootmisjaamadesse, sest see võimaldab pakkuda tarbijatele konkurentsivõimelise hinnaga soojust, hajutada ja mitmekesistada elektritootmist ning vähendada elektri ülekandekadusid.

"Meie hinnangul on Baltimaadesse võimalik ehitada umbes 100 MW koguvõimsusega väikesi koostootmisjaamu, sest regioonis on piisavalt vanu ja amortiseerunud katlamaju, mille omanikel puudub investeerimisvõime," lisas ta.

Loe täispikka artiklit tänasest Äripäevast, milleks osta päevapilet SIIT või telli leht SIIT.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474