17. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andrus Saar: ettevõtjad hoiavad solidaarsusest madalaid sissetulekuid

Ettevõtjad ei julge praegu solidaarsusest omal suuri sissetulekuid näidata ning vähemalt järgmised kaks aastat tasub olla ettevaatlik, rääkis sotsioloog ja ettevõtja Andrus Saar.

Füüsilise isiku tuludeklaratsioonide põhjal tehtud analüüsist selgub, et Eestis on kõrgepalgaliste osakaal viimastel aastatel veidi langenud. Kui 2008. aastal oli deklaratsiooni esitajate seas 10% neid, kes teenisid aastas üle 300 000 krooni ehk kuus 1600 eurot või enam, siis eelmisel ja üle-eelmisel aastal oli nende osa tulude deklareerijate seas 9%.

„See tuleneb ikka sellest, et ettevõtjad on hakanud ennast kokkupoole tõmbama. See on masujärgne lainetus,“ arvas Saar. Sotsioloogi arvates ei ole ettevõtjatel julgust omale suuri sissetulekuid kirjutada, sest tuleb olla rohkem solidaarne teiste inimeste vastu.

Edasine sõltub Saare hinnangul suuresti majandussituatsioonist. „Praegu räägitakse sellest, et tuleb kriis, aga küsimus on selles, kui sügav see kriis tuleb,“ lausus ta.

Kuna sisemisi kasvumootoreid Saare sõnul majanduse arenguks ei ole ja ka ekspordiga seotud mootorid hakkavad vähenema, siis ei saa tema arvates kõrgepalgaliste inimeste osakaal optimistlikult kasvada.

Saar on enda sõnul järgmised kaks aastat oma plaanides ettevaatlik ning seejärel vaatab, kas on jõutud kusagile põhja ja teeb edasisi plaane. „Hetkel ei tee mingeid suuri investeeringuid, püüan jälgida konjunktuuri ja võimalusi, et hoida firmat igapäevaselt hästi töös,“ kinnitas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474