17. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ross: kõrgemapalgalised kaotasid enim

Infotark ASi tegevjuhi Jüri Rossi arvates tuleneb kõrgepalgaliste arvu vähenemine asjaolust, et rohkem raha teenivate töötajate palkasid vähendati masu saabudes proportsionaalselt enim.  

Füüsilise isiku tuludeklaratsioonide põhjal tehtud analüüsist selgub, et Eestis on kõrgepalgaliste osakaal viimastel aastatel veidi langenud. Kui 2008. aastal oli deklaratsiooni esitajate seas 10% neid, kes teenisid aastas üle 300 000 krooni ehk kuus 1600 eurot või enam, siis eelmisel ja üle-eelmisel aastal oli nende osa tulude deklareerijate seas 9%.

„Eks kriis on sulekesi vähekese rappinud, siin oleks kohatu midagi muud arvata,“ kommenteeris Ross statistikat.

Oma firma najal võib Ross öelda, et 2009. aasta kevadel vähendati palkasid. Üle 20 000-kroonise kuupalgaga töötaja tasu vähendati 20% võrra, 15-20 000 krooni teenival töötajal 15% ja alla 15 000 kroonise palga puhul 10% võrra.

„Meie firma najal võin öelda, et statistika vastab tõele. Arvan, et väga paljud tegid sama,“ selgitas Ross, miks kõrgepalgalisi on vähemaks jäänud. 

Tulevikku prognoosib Ross samuti oma firma näitel. „Meie tahaksime uuest aastast palku tõsta, sest käesolev aasta on piisavalt edukas olnud,“ lausus ta. „Loodan, et sügisega saab korda ka üldmajanduslik olukord vähemalt Euroopa mandril.“

15%-line kasv, mis firmal on sel aastal olnud, peab Rossi kinnitusel peegelduma ka töötajate tasudes. „Kui 20% läks maha, tõstame 10% tagasi ja selle võrra paraneb olukord,“ märkis juht. Kuigi preemiatega on asjad juba varemgi veidi paremaks läinud, nentis ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474