16. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haruldaste muldmetallide hinnad vabalanguses

Pärast ligi kolm aastat kestnud haruldaste muldmetallide hinnarallit, kus mõne metalli hind tonni kohta kolmekümnekordistus, on mull lõpuks lõhkemas ja hinnad kiiresti kukkumas.

Rahvusvahelised hinnad osadele muldmetallidele nagu tseerium ja lantaan, mida kasutatakse vastavalt televiisorite ekraanide poleerimiseks ja nafta rafineerimiseks, on alates augustist odavnenud kahe kolmandiku võrra, kirjutab New York Times.

Peaaegu sama kiiresti on kukkunud tugevalt magneetiliste haruldaste muldmetallide nagu neodüüm hinnad. Selliseid metalle kasutatakse nutitelefonides, arvutites ja suurtes tuuleturbiinides.

Täna Hongkongis esinenud ettevõtete juhid laususid, et Euroopa, USA ja Jaapani firmad on tegevust viinud Hiina, vähendanud laovarusid, otsinud alternatiivseid materjale või isegi vähendanud tootmist, et vältida ülikõrgete hindade maksmist, mis väljaspool Hiinat suvel tekkisid.

Kuna nõudlus väljaspool Hiinat on oluliselt ära kukkunud, hakkasid spekulandid hülgama olulist toorainet, toetades niigi kukkuvat hinda. Tseerium saavutas tipu 170 dollari peal kilogrammi kohta augustis, kuid kaupleb nüüd vahemikus 45-60 dollarit kilogrammist.

Samas on seegi hind oluliselt kõrgem võrreldes 13dollarilise hinnaga kolm aastat tagasi enne seda kui Hiina, kellele kuulub hinnanguliselt 95% maailma haruldaste muldmetallide varudest, hakkas järsult eksporti piirama.

"Me kõik saime juulis ja augustis karmi õppetunni, kui kõrgele võib hind minna enne, kui kliendid hakkavad kisama," ütles selle aasta kevadel Tiit Vähilt Silmeti ära ostnud Molycorpi tegevjuht Mark Smith.

Kuid järsk nõudluse ja hinna langus väljaspool Hiinat võib põhjustada järgmise puudujäägi tuleval aastal, hoiatas Neo Material Technologiesi tegevjuht Constantine Karayannopoulus, kelle Kanadast pärit firma on viinud tehased Hiinasse.

Põhjus peitub selles, et Hiina eksportöörid tõenäoliselt ei kasuta kogu neile määratud ekspordikvooti ära ja kohalik kaubandusministeerium on tavaliselt karistanud eksportööre andes neile järgmisel aastal madalamad kvoodid.

Juba praegu on mitmed Hiina firmad peatanud tootmise, et takistada hindade langust, ütlesid mitmed firmajuhid. Sellele lisaks on Hiina kaubandusministeerium keelanud firmadel eksportida metalle hindade juures, mida ministeerium peab liiga madalaks, määrates omalt poolt miinimumhinna eksporditavale toorainele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474