6. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Trink: pean looma mõistliku ärimudeli

Minu kõige olulisemaks ülesandeks on luua keerulises turuolukorras mõistlik ärimudel, mis ka investori seisukohalt oleks atraktiivne, rääkis hetkel moodustamisel oleva valdusfirma Merko Ehituse juhiks määratud Andres Trink.

Järgneb intervjuu Andres Tringiga:

Miks otsustasite Merko Ehituse juhi ametikoha vastu võtta?

Tundus huvitav olukorras, kus turg on nii palju muutunud ja nii ehitus- kui ka kinnisvaraturul on üsna keeruline aeg. Samuti arusaamine ja nägemused, et mis täna sellises suures ehitusfirmas tarvis teha on, ühtisid omanikega.

Kui suurt rolli mängis Teie juhiks määramisel Teie head suhted Indrek Neiveltiga, kes on Merko nõukogu liige?

Loomulikult me Indrekuga suhtlesime, selles pole midagi erakorralist. Eks ma natuke sellist uut väljakutset ka ise otsisin ja erinevate inimestega rääkisin. Kindlasti ei mänginud see aga määravat rolli.

Millised ülesanded on Teile määratud?

Praegu ikkagi esimene asi on leida sobiv juhtimismudel. Hetkel töö sellega käib, kuid natuke vara on veel sellest rääkida. Pean olukorra endale täpselt selgeks tegema.

Millised ootused omanikel Teile on?

Ühelt poolt peaks seda loomulikult küsima omanikelt. Teiselt poolt on aga selge, et ka ehitussektoris on kasvuväljavaadete otsimine kõigi selles äris tegutsevate ettevõtete jaoks oluline teema. On ka selge, et sellise kiire kasvuperioodi kordumine, nagu oli enne 2007. aastat, ei ole lähiajal enam realistlik ootus. Leida mõistlik ärimudel, mis ka investori seisukohalt oleks atraktiivne, on väga oluline teema.

Mida arvate hetkel ehitusturul toimuvast?

Ehitusturg on selles mõttes keeruline, et ühelt poolt on justkui töömahtu palju, kuid teisalt on ka konkurents tihe. Mismoodi see olukord pikas perspektiivis laheneb, kes on võitjad, kes kaotajad, on ettevõtetele eluline küsimus.

Mida peate selles olukorras Merko tugevusteks?

Merko on ettevõttena viimase 10-15 aasta jooksul väga edukalt arenenud. Üles on ehitatud väga tõsine rahvusvaheline ehituskontsern, mis on olnud edukas ka kinnisvaraarenduses. Nüüd ongi küsimus, kuidas seda turupositsiooni tulevikuperspektiivi silmas pidades säilitada. Selles mõttes on Merko nii ehitusliku oskusteabe kasutamine kui ka mitmed olulised valikud minu hinnangul õigesti ajastatud olnud. See on toonud ka edu.

Võimekus väljaspool Eestit edukalt ehitada pole iseenesestmõistetav ühegi Eesti ettevõtte jaoks. Merko on seda siiani üsna edukalt suutnud ning ka ettevõtte bränd on läbi aegade olnud üsna tugev.

Milliseid nõrkusi Merko puhul näete?

Ma jätaks sellele küsimusele vastamata. Hetkel ma ei hakkaks omapoolseid nägemusi lauale panema, natuke vara on seda teha.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474