27. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas targalt elektrit osta?

Elektrimüüja vahetamiseks on aega kaks kuud. Lepingu sõlmimisega kiirustada pole vaja ning hinda aastateks fikseerida ei maksa samuti.

Oktoobri alguses avati elektrimüüjatest sõltumatu portaal energiaturg.ee, kus saab võrrelda erinevate firmade hinnapakette ning leida endale sobivaim pakkumine. Portaali tegevjuht, energiaõigusele spetsialiseerunud advokaat Moonika Kukke rääkis veebikeskkonda tutvustades olulisimatest murekohtadest, mida tarbijad avatud elektriturul orienteerudes võiksid silmas pidada.

Kuidas käib müüja vahetamine?

Vahetamine eeldab võrgulepingut võrguettevõtjaga. Kui seda ei ole, siis ei ole tarbijal valikuõigust. Kui on leping olemas, tuleb võtta elektrimüüjate pakkumised ja neid võrrelda. Seda aitavad teha erinevad müüjatest sõltumatud portaalid.

Kas fikseeritud või muutuv hind?

Seejärel peaks ära otsustama põhiküsimused: kas tahta kindla või muutuva hinnaga, tähtajalist või tähtajatut lepingut. Sel aastal on vahetamiseks viimane päev 10. detsember. Edaspidi on müüja vahetuseks valem: võtta kuu viimane päev ja lahutada sellest 21 päeva - see ongi viimane päev müüja vahetamiseks, et uuel kuul saada elektrit uuelt müüjalt. Kui eelmise müüja lepingu tingimustes on kirjas, et lepingu lõpetamise tähtaeg on pikem, siis venib vahetamine pikema aja peale.

Ära lepinguga torma.

Uuest aastast uuelt müüjalt elektri ostmiseks peab leping olema sõlmitud hiljemalt 10. detsembriks. Kui esialgu pakkujat vahetada ei soovi, on tähtaeg alles 31. detsember.

Müüja vahetuseks on aega rohkem kui kuu, et rahulikult võrrelda ja kaaluda, milline pakett võiks olla kõige sobivam. Selle aja jooksul võib lisanduda veel teisigi müüjaid, kes oma hindade ja pakettidega välja tulevad ning sootuks paremat hinda pakuvad.

Ettemaksega odavam elekter.

Lisatingimused võivad jääda kahe silma vahele. Iga pakkumise juures tasuks jälgida ega sellega ei kaasne lisatingimusi. Eriti kehtib see väga odavate pakettide puhul. Näiteks 220 Energialt on võimalik osta elektrit odavamalt, kui sõlmida leping selliselt, et arve eest tasutakse ettemaksuna.

Vaata marginaale.

Kuna börsihind tekib tulevikus, ei tasu võrrelda kilovatt-tunni hindu, vaid tasubvõrrelda müüjate müügimarginaalide suurust.

Sama müüja juures saab paketti vahetada.

Kui pärast tähtajalise lepingu sõlmimist selgub, et valitud pakett ei ole sobiv, on seda võimalik kohe hõlpsasti vahetada, kui seda teha sama müüja juures. Sellisel juhul ei ole vaja lepingut lõpetada, vaid saab seda muuta, ilma et peaks muretsema leppetrahvide pärast, juhul kui need on ette nähtud.

Ära sõlmi pikka lepingut.

Pikemaks kui 12 kuuks ei ole mõistlik tähtajalist lepingut sõlmida. 2014. aastal valmib alalisvoolu ühendus Estlink 2, mille abil saab eestlastel energiat hakata ostma lisaks koduturul pakutavale ka Põhjamaadest. See suurendab veelgi konkurentsi elektriturul ning võib hindu alandada. Samuti on võimalik hakata saama odavamalt rohelist energiat.

Lepingu lõpetamine veel segane.

Tarbijakaitse päringu peale selgitas justiitsministeerium, et avatud turu müügilepingutes ei tohi seaduse järgi nõuda tarbijalt leppetrahvi, kui ta soovib tähtajalist lepingut ennetähtaegselt lõpetada. Oluline on vaid see, et ei oleks rikutud lepingu tingimusi ning selle lõpetamisest teatatakse vähemalt kuu aega ette. Nii Eesti Energia kui Elektrum on teatanud loobumist leppetrahvidest, 220 Energia seda teinud ei ole.

Tähtajaline leping pikeneb automaatselt.

Kõik kolm nüüdseks hinnad avaldanud ettevõtet pakuvad erinevaid võimalusi.

Eesti Energia saadab üks kuu enne tähtaja lõppemist uue pakkumise. Kui klient vaikib, pikeneb leping samaks perioodiks uue pakkumise alusel.

220 Energiaga pikeneb leping börsihinna alusel ehk fikseeritud hinnaga paketist saab muutuva hinnaga tähtajatu pakett.

Elektrum ei ütle pikenemise kohta midagi, kuid seadus ütleb, et kui 30 päeva enne tähtaja saabumist kumbki ei ütle, et ei taha pikenemist, siis pikeneb samaks perioodiks samadel tingimustel ehk hinnamuutust ei tule.

Kütmisel kasuta kahetariifset paketti.

Kahetariifne pakett eeldab kahetariifset arvestit ning tasub ära, kui öine ja nädalavahetuse elektritarbimine moodustab olulise osa kogutarbimisest. Eriti mõistlik on kahetariifne pakett elektrit oma majapidamise kütmisel kasutajaile.

Elektrikulu arvesta aastase tarbimise pealt.

Nelja aasta-aja tõttu võib elektritarbimine erida kuude lõikes kordi.

Võrdle võrreldavat.

Puudutab nii lepingute pikkust, ehk pakutavad hinda 12 või 24 kuuks, kui pakette ehk fikseeritud või börsihinnaga tooteid. Pole mõistlik kõrvutada näiteks fikseeritud hinnaga pakettide ja börsihinnal põhineva pakettide prognoositavaid maksumusi.

Allikad: Moonika Kukke, energiaturg.ee, Eesti Energia, Elektrum Eesti 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474