1. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn sai uue ehitusmääruse

Tänasest kehtib Tallinnas uus ehitusmäärus, mis muudab planeerimisprotsessi kiiremaks, lihtsamaks ja läbipaistvamaks.

„Uus ehitusmäärus tagab planeeringute menetlusaja lühenemise, menetluse parema jälgitavuse ning menetlemisel halduskoormuse vähendamise,“ ütles Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhataja Anu Hallik-Jürgenstein.

Ühe põhimuudatusena ei ole uues ehitusmääruses detailplaneeringu eskiisi koostamise nõuet. „Enne detailplaneeringu algatamist menetletakse nüüd põhjalikult detailplaneeringu eskiisi,“ selgitas Hallik-Jürgenstein. „Eskiisi koostamise eesmärk on pakkuda välja esialgne lahendus, mille põhjal otsustada, kas soovitav detailplaneering on üldse realiseeritav ja piirkonda linnaehituslikult sobilik ehk kas üldse on perspektiivikas sellist detailplaneeringut algatada.“

Kuna eskiisi koostamine ja menetlemine võttis kolmandiku kuni poole planeeringu koostamisele kuluvast ajast, peaks detailplaneeringu menetlemisele eelnevast dubleerivast eskiisimenetlusest loobumine menetlusaega märkimisväärselt lühendama.

„Teiseks oluliseks muudatuseks on, et detailplaneeringu esitamine, menetlemine ja kooskõlastamine muutub elektrooniliseks,“ ütles Jürgenstein. „See lühendab detailplaneeringute menetlemisele kuluvat aega ja muudab süsteemi läbipaistvamaks ja lihtsalt jälgitavaks.“ Menetluse jälgitavuse parandamiseks registreeritakse kõik toimingud ja nendega seotud dokumendid Tallinna Planeeringute Registris (TPR).

Juba töös olevaid planeeringuid menetletakse seni kehtinud ehitusmääruse alusel.

Ehitusmääruse põhimõtete väljatöötamisse olid kaasatud Eesti Projektbüroode Liidu, Eesti Arhitektide Liidu ja Eesti Ehitusettevõtjate Liidu esindajad.

TLPA menetleb aastas umbes 300 detailplaneeringut ning väljastas eelmisel aastal ligi 1880 ehitusluba. Menetletavate planeeringute arv on püsinud viimaste aastate lõikes stabiilne, kuid vahepeal vähenenud ehituslubade väljastamise arv on hakanud kasvama.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474