4. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viisitamm: Äripäeval pole vaja siin tonti näha

Ärimees Rein Kilgi palgal olev Pärnu endine linnapea Mart Viisitamm välistas kindla sõnaga seosed linnale kuulunud Pärnu Sadama aktsiate müügi Kilgi ettevõttele ja tema hilisema tööle asumise Kilgi firmasse.

Teisipäeval tuli Pärnu maakohtus arutlusele ASi Pärnu Laevatehas avaldus Rein Kilgi firma AS Transcom pankroti väljakuulutamiseks. Laevatehase omanik Juhan Pihelbu, tema äripartner Mati Einmann ja Rein Kilk on Pärnu Sadama omanikud. Reedel kirjutas Eesti Päevaleht, et Rein Kilgi võlgasid on Pärnus asunud klaarima endine Pärnu linnapea Mart Viisitamm.

"Mitte mingit sidet ja kokkulepet absoluutselt ja kindlasti ei ole!” tõrjus Viisitamm kahtlusi, et tema asumine Rein Kilgi palgale on seotud Pärnu linnapeana langetatud otsustega.

Viisitamme sõnul ei ole Äripäeval vaja näha igal pool tonti, kus seda ei ole. Sadama tehingu ideoloogideks ja arhitektideks peab Viisitamm hoopis teisi poliitikuid.

"Keskerakond on pikalt kaalunud erinevates koalitsioonides, kas toetada või mitte toetada neid müügiplaane ning Pärnu Sadama aktsiate üleminek erakätesse on toimunud pika aja jooksul mitmete koalitsioonide ja mitmete linnavalitsuste jooksul," märkis ta.

Rein Kilk oli 2005. aasta kohalike valimiste eel üks ettevõtjatest, kelle raha toel sai Viisitammest Pärnu linnapea. Nimelt andis Kilgiga seotud ettevõte Pärnu Stividorid Viisitamme valimiskampaaniaks 118 000 krooni.

Selle aasta mais kirjeldas Eesti Ekspress, kuidas toimus seejärel linnale kuuluvate Pärnu Sadama aktsiate üleminek Kilgiga seotud firmale. Ettevõte ei pidanud aktsiate eest sentigi maksma.

"Kilk lubas linnale aktsiapaki eest anda varem linnale ja nüüd sadamale kuulunud Vallikääru-äärse maatüki (aadressil Sadama 2) ja jahtklubi hoonestusõiguse (Lootsi 6/8).

Et poliitikud ikka kindlasti nõusse jääks, lubas Kilk ehitada linnale ka lahtikäiva silla üle vallikraavi.

Linnavalitsus põhjendas tehingut sooviga arendada jahisadamat ja rajada Sadama 2 krundile sadama infrastruktuuri toetav hoone. Sadama aktsiaid polnud enam linnale vaja, sest nad ei toonud ju mingit tulu.

Pärnu Sadam läks täielikult eraomandisse. Linn sai vastu jalakäijate sillakese ja kaks maatükki, mis olid juba varem linnale kuulunud. Vallikääru äärde pole seni kerkinud ühtegi sadamahoonet, millest Viistamme linnavalitsus rääkis."

Viisitamme valimiskampaaniat rahastasid lisaks Kilgile veel Arvo Sarapuu, Olaf Hermani, Toivo Ninnase, Vello Kingi, Adu Haki, Urmas Sõõrumaa jt ettevõtted.

Firmad kandsid raha Viisitamme kontrolli all olnud Futurelink OÜ-le, mis maksis erinevaid valimistega seotud arveid. Osa raha liikus edasi Viisitamme firmale 2+3 Mööbel OÜ ning selle raha eest käisid Mart ja Hilvi Viisitamm kümneid tuhandeid kroone maksnud reisidel Mauritiusel, USAs ja Madeiral. Reisid vormistati komandeeringutena, mille eesmärk oli otsida mööblitootjaid.

2+3 Mööbel OÜ juhatuse liige Hilvi Viisitamm rääkis hiljem maksuameti ametnikele, et kuna tema inglise keel on ebapiisav, siis oli Mart Viisitamm kaasas tõlgina. Ärikohtumiste tulemusena Eestisse mööblit tooma aga ei hakatud.

Intervjuu Mart Viisitammega

Mis ajast olete tööl Zelluloosi Kinnisvaras?

Selle aasta algusest.

Teie linnapeaks oleku ajal omandas Rein Kilgi osalusega ettevõtte linnale kuulunud Pärnu Sadama aktsiad. Kas Teie praegune töökoht on nende asjadega seotud?

Äripäeval ei ole vaja tonti näha igal pool, kus tonti ei ole. Sadama tehingu ideoloogideks ja arhitektideks on hoopis teised. Keskerakond on pikalt kaalunud erinevates koalitsioonides, kas toetada või mitte toetada neid müügiplaane ning Pärnu Sadama aktsiate üleminek erakätesse on toimunud pika aja jooksul mitmete koalitsioonide ja mitmete linnavalitsuste jooksul.

Kas praegusele töökohale kutsus Teid Rein Kilk?

See ei ole esimene töökoht, varem ma töötasin Silveralteks Grupis, mis ei kuulunud Rein Kilgile. (Selle aasta septembris äriregistrist kustutatud Silveralteks Grupp OÜ omanikuks oli Zelluloosi Kinnisvara juhatusse kuulunud Kaido Groos - toim.)

Aga tegite sama asja?

Natuke oli sarnaseid asju, natuke oli erinevaid.

Tallinnas Sossi mäe piirkonna arendamine?

Ei, erinevaid asju.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474