12. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USAst saab maailma suurim naftatootja

Kildagaasi revolutsioon on ümber kujundamas maailma energiamaastikku ning selle eredaim näide tuleb ilmselt aastal 2017, kui Rahvusvahelise Energiagentuuri (IEA) sõnul peaks maailma suurimaks naftatootjaks tõusma USA, möödudes Saudi- Araabiast ja Venemaast.

Tegu on esimese korraga, kuid arenenud maailma kõige hinnatum energiaprognoosija on sellise ennustuse teinud, vahendab Financial Times. Tegu on ehtsa näitega sellest, kuidas Põhja-Ameerika raskesti kättesaadavate õli ja gaaside ammutamisbuum on muutmas maailma nafta tasakaalu.

Samas hoiatab osa analüütikuid, et USA naftabuum on endiselt lapsekingades ning miski ei garanteeri, et IEA prognoositud kasvumahud realiseeruvad.

Esmaspäeval avaldatud iga-aastases maailma energiaturu väljavaates ütleb IEA, et aastaks 2030 muutub praegu 20% enda kogu energiavajadustest importiv USA põhimõtteliselt isemajandavaks.

Agentuuri sõnul on see ka osaliselt põhjuseks, miks rahvusvaheline naftakaubandus muudab suunda ja kandub Aasiasse.

Kui IEA ennustus peab paika, siis see võib tähendada olulisi probleeme maailma toorainete turgudele ja üleüldisele geopoliitilisele maastikule. Osa analüütikuid kahtleb, kas iseseisva energiatootjana kaitseb USA endiselt maailma kriitilise tähtsusega mere- ja kaubandusteid ning kas Hiina võiks võtta selle rolli enda kanda.

USAs suureneb juba praegu kodumaiste kütuste tootmine, millele lisaks mängivad rolli Obama esimese administratsiooni ellu rakendatud transpordi kütusesäästlikkust tõstvad meetmed.

IEA sõnul viib kõik see riigi naftaekspordi vajaduste olulise vähenemiseni ning agentuuri sõnul peaks seetõttu 10 aasta pärast kukkuma eksporditava nafta maht 10 miljonilt barrelilt päevas 4 miljonini. Lisaks ütleb agentuur, et 2035. aastaks saab Põhja-Ameerikast nafta eksportija.

"USA, kes importis suurel hulgal naftat Lähis-Idast, ei hakka mõne aasta pärast sealt enam midagi importima," ütles FT-le IEA peaökonomist Fatih Birol. "See tekitab väljakutseid naftaturule ja mujale ka."

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474