22. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teder: elektriturul ei teki konkurentsi

Õiguskantsler Indrek Teder ütles täna toimunud Äripäeva ja advokaadibüroo Glimstedt korraldatud energiakonverentsil, et Eesti on elektrituru avanud rabistades tarbijakaitseküsimusi sügavalt kaalumata.

Teder püüdis energiakonverentsil „Energiaturu piiritlematud piirid“ esinedes leida vastuseid küsimustele, kas müüjad saavad tarbijatele tuleval aastal pakkuda energiatootjate tõhusa konkurentsi tulemusel kujunevat hinda ning kas riik on võtnud kasutusele piisavad tarbijakaitsemeetmed, kindlustamaks, et inimesed ei hakka maksma ebamõistlikku hinda. Tema ettekande käigus selgus, et vastused neile küsimustele on eitavad.

Esmalt tõi Teder välja, et ühtse turu ja tõhusa konkurentsi toimimiseks on vaja häid riikidevahelisi ühendusi, mis tema hinnangul on Eestis hetkel problemaatilised. Õiguskantsler luges ette majandusministeeriumi asekantsleri öeldud sõnad („Kui me turgu ei avaks, siis järgmisest aastast oleks meil samasugune elektrihind nagu turu avanedes.“), mida Teder tõlgendas, et turg ei mõjuta elektrihinda üldse. Samuti lisas ta, et järgmisel aastal kõrge tarbimise perioodidel domineerib endiselt Eesti Energia põlevkivist toodetav elektrienergia ja selle hind.

„Mõistlik müügihind saab kujuneda vaid siis, kui toimub erinevate tootmisvõimsuste vaheline tõhus konkurents, milleks on tarvis erinevate võimsuste eksisteerimist ning piisavaid ühendusi teiste riikide energiasüsteemidega,“ märkis Teder.

Teisalt rääkis ta, et piiratud konkurentsi tingimustes on riigil võimalus ka uuel aastal energiaturu tegevusse sekkuda: „Euroopa Liidu 2009. a elektrienergia siseturu üldeeskirjad soovitavad riikidel tungivalt võtta ka turu avanemise järel meetmeid väikeste tarbijate kaitseks.“ See tähendab, et riik tagab, et ka vaesematel tarbijatel oleks elekter igal juhul kättesaadav. Teder tõi näitena Iirimaa ja Suurbritannia, kus on selliseid meetmeid juba rakendatud.

„Euroopa kohus on aktsepteerinud riigi sekkumist ja kohustuslike võrdlushindade kehtestamist pärast turu avanemist, seni kuni turul ei ole tõhusat konkurentsi. Arusaadavalt ei kutsu ma üles kõigile kodutarbijatele igavesest ajast igavesti avatud turu tingimustes fikseeritud hinnaga elektrit müüma, pelgalt sellepärast, et teised teevad ka nii. Mõõdutundetu reguleerimine võib olla kahe teraga mõõk. See võib olla vahend, kuidas pakkuda ebapiisava konkurentsi tingimustes tarbijatele elektrit mõistliku ja taskukohase hinnaga, teisalt võib see teatud oludes saada piduriks, mis takistab tõhusa konkurentsi tekkimist. Ometi ei heidaks ma seda võimalust enne põhjalikult läbikaalumata täielikult kõrvale,“ lausus Teder.

Täna toimus advokaadibüroo Glimstedt ja Äripäeva korraldatud energiakonverents „Energiaturu piiritlematud piirid“, kus arutleti avaneva energiaturu riskide, võimaluste ja eeliste üle.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474