21. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ERR tõstab töötajate palka

Ajakirjanike liit ja Eesti Rahvusringhääling sõlmisid täna kollektiivlepingu, millega taastatakse palgakärpe-eelsed töötasud ning määratakse miinimumtöötasud nii eriharidust kui ka kõrgharidust nõudvatel töökohtadel.

Ajakirjanike liidu juhatuse liige, rahvusringhäälingu usaldusisik Meelis Süld avaldas heameelt, et 1. jaanuarist lubas ERRi juhatus taastada palgakärpe-eelsed töötasud. "Inimesed on töötanud madalama palgaga juba kolm aastat, samal ajal kui hinnad üha tõusevad," selgitas ta.

Teiseks oluliseks kokkuleppeks on miinimumtöötasude sisseviimine, mida seni kehtivas kollektiivlepingus polnud. "Nii eriharidust kui ka kõrgharidust nõudvatel töökohtadel on miimimumpalk nüüd umbes samas suurusjärgus nagu õpetajatel ning mõlemad miinimumpalgad tõusevad kolmeaastase lepinguperioodi jooksul," rääkis Süld.

"Rahvusringhääling on Eestis ainus meediaorganisatsioon, kus töötajad on organiseerunud ametiliitudesse ning kus on ka kollektiivleping. Ma usun, et meie täna sõlmitud leping võiks olla eeskujuks ka teistele meediaorganisatsioonidele," lisas ta.

Rahvusringhäälingu juhatuse esimehe Margus Allikmaa kinnitusel on nad olnud riigisektorile ebatüüpiliselt üsna karmid tööandja esindajad. "Oleme aastate jooksul pidanud koondama, palku alandama, suuremat töökoormust nõudma jne, aga alati oleme püüdnud seda teha kehtivate kollektiivlepingute raames. Sellel korral on hea võimalus töötajatele pisut tagasi anda ehk taastada kolm aastat tagasi alandatud töötasud ning tõsta ka palga alammäärasid," sõnas ta.

"Minu aastatepikkune kogemus näitab, et ükski kollektiivleping ei sünni kergelt, aga kui kord sõlmitud, on saavutatud töörahu parim asi, mis laseb organisatsioonil edeneda," lisas Allikmaa.

Ametiühingute keskliidu esimehe Harri Taliga kinnitusel annab uus kollektiivleping rahvusringhäälingus vähemalt kaks positiivset sõnumit. "Esimene, et Eesti Ajakirjanike Liit on tööandjale konstruktiivne ja tõsine partner, ja teine, et järgmisel kolmel aastal tõusevad töötajate palgad ning paranevad töötingimused," ütles ta.

Koos ajakirjanike liiduga sõlmis sarnase kollektiivlepingu rahvusringhäälinguga ka televisiooni loometöötajate liit. Mõlemad lepingud jõustuvad 1. jaanuarist ning kehtivad 2015. aasta lõpuni. Kollektiivlepingus on töötasude kokkuleppimise kõrval pööratud tähelepanu ka töötajate tervisele, soodustatud harrastusspordiga tegelemist ning erialast enesetäiendamist.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474