7. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Šveits mures kinnisvaraturu pärast

Šveitsi keskpanga nõukogu liige Fritz Zurbruegg ütles, et keskpank on mures kinnisvaraturu arengute pärast, vahendab Bloomberg.

„Oleme mures,“ ütles ta SFile antud teleintervjuus. „Meil oli mulje, et teises kvartalis olukord veidi paranes. Kahjuks ei kordunud see kolmandas kvartalis.“

Šveitsi keskpank otsustas 2011. aasta septembris kehtestada frangi kursile lae, kuna valuuta kurss tõusis, kuid see muutis Šveitsi kinnisvaraturu välisinvestoritele turvasadamaks. UBSi kinnisvaramulli indeks sisenes esmakordselt alates 1991. aastast riskitsooni. Osaliselt on selles süüdi rekordmadalad intressimäärad.

„Meil on väga eriline situatsioon, kuna intressimäär on null ja rahapoliitilisest olukorrast lähtudes ei saa me absoluutselt tõsta intressimäära,“ ütles ta.

Mitte ükski Bloombergi küsitletud 12 analüütikust ei oota esimesel poolaastal Šveitsi keskpangalt intressitõusu. Üks analüütik loodab seda kolmandas kvartalis. Šveitsi keskpank on hoidnud baasintressimäära alates 2011. aasta augustist nullis.

Juulis kehtestas Šveits meetmed, mis vähendaks hüpoteeklaenude riske. Teiste seas on valitsusel õigus oma äranägemisel tõsta pankade kapitalinõudeid, mis puudutavad krediidituru spetsiifilisi valdkondi.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474