14. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip: maksupoliitikaga ei võitle elektrihinna vastu

Peaminister Andrus Ansip ütles täna riigikogu ees arupärimisele vastates, et maksupoliitikaga ei ole võimalik tulemuslikult võidelda elektri ega muu energia kallinemise vastu.

Ansipi sõnul ei oleks elektriaktsiisi alandamisest suurt abi neile, kes seda kõige rohkem vajavad, sest elektri tarbimine on suurem just jõukamates leibkondades.

Keskerakonna fraktsiooni liikmed tegid oma arupärimises taaskord ettepaneku, et elektriaktsiisi määra võiks alandada 1 euroni, mis on Euroopa Liidus kehtestatud alammäär. Sellega väheneks tarbija kulu elektrihinnale 4,6%. Praegu plaanitav taastuvenergiatoetuste kärpimine piirab kulusid 1,6% võrra. Peaminister teatas, et aktsiisi langetamine ei avalda sugugi nii suurt mõju.

„Statistikaameti uuringute kohaselt kulutavad pered, kes ei kasuta elektrit otseselt kütteks, elektrile 2,8% pere eelarvest. Küttepaketti kasutab Eesti Energia andmetel 5,5% tarbijatest. Kehtiv aktsiis moodustab kodutarbija elektrienergia hinnast umbes 4%. Seega võib aktsiisi osakaalu elektrienergia lõpphinnas pidada väga väikeseks,“ kõneles Ansip. Peaministri hinnangul saaksid leibkonnad tänu aktsiisi langetamisele aastas keskmiselt kokku hoida vaid 2-3 eurot.

Samuti märkis Ansip, et kulu elektrihinnale on arvestatud toimetulekutoetusse ning täiendav maksusoodustus oleks ebaefektiivne.

„Eesti on seni järginud põhimõtet, et eri seadustega ei nähta ette vähekindlustatud tarbijatele eritariife, vaid nende toetamine on lahendatud sotsiaalhoolekande seaduse kaudu. Oleme regulatsiooni koostamisel soovinud tagada elektrituru läbipaistvuse ja efektiivse toimimise,“ tähendas Ansip.

Küsimuse peale, miks on Eestis väga kõrged võrgutasud, näiteks ligi kolm korda suuremad kui Soomes, vastas peaminister, et põhjusi on mitmeid. Tema sõnul on põhiargument, et aastakümnete jooksul on tegemata jäänud olulised investeeringud, mida praegu tehakse, et tagada tarnekindlus.

„Praegu me teame, et käib Estlinki teise kaabli ehitus, mis ei ole odav, aga mis tarnekindluse seisukohast on Eesti jaoks ülioluline. Taolisi investeeringuid on praegu Eesti ülekandevõrkudes tehtud väga palju ja need ei ole olnud kuidagimoodi liigsed investeeringud,“ märkis Ansip.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474