16. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurbritannias 1,2 miljardi eurone pettus

Ühendkuningriigis pettustega tegeleva büroo Serious Fraud Office'i (SFO) teatel petsid Kreeka ärimees Achilleas Kallakis ja Alexander M. Williams pankadelt laenuraha 740 miljonit naela ehk 1,18 miljardit eurot, et osta 16 kinnisvara.

SFO teatel plaanisid mõlemad vahemikus 2003-2008, et petta Allied Irish Banksi. Mehed laenasid veel Bank of Scotlandist (nüüd kuulub Lloyds Banking Groupi alla) üle 26 miljoni euro, et muuta reisipraam Kallakise isiklikuks jahiks, vahendas Bloomberg.

Kallakis, keda rahvusvahelises pokkeriringkonnas tuntakse nimega "The Don", mõisteti süüdi laenuandjate petmises ja saadud tulu kasutamises maksmaks kinnisvara, eralennuki, jahi, luksusautode, helikopterite ja kunsti eest. Ostetud kinnisvara hulka kuulus büroohoone Londonis St. Jamesi väljakul, mida Kallakis soovis muuta elamuks.

Mehed hankisid Hong Kongi ettevõttelt võltsitud garantii, et saada kinnisvara hindadest suuremaid laene. Kahtlust äratavast pettusest teatasid SFO-le Hong Kongi firma Sun Hun Kai Properties ja Allied Irish. Juurdlus algas 2009. aasta jaanuaris ning meestele esitati hiljem süüdistus võltsimises, pettuse läbi ebaõiges esindamises, rahapesus ja vandenõus välja petta ning omandada raha.

SFO teatel saavad nii Kallakis kui Williams, kes ei tunnistanud end süüdi, homme teada kohtuotsuse ning sellele järgnevad konfiskeerimisprotseduurid. Istungi ajal öeldi vandekohtule, et Kallakis kasutas pettuse vahendusel saadud raha autojuhtidega Bentleyte, eralennuki, helikopteri, Monacos asuva luksusjahi ja suure väärtusega kunstikogu omandamiseks.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474