6. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Citycon: huvi Eesti kaubanduskeskuste vastu viib tootlust alla

Eesti üks suurimad ärikinnisvarainvestoreid Citycon märgib oma 2012. aasta aruandes, et kaubanduspidade osas aktiivseks muutunud turg on viinud Eesti jaekaubanduspindade renditootluse vähem kui kaheksa protsendini aastas.

Citycon toob viimaste tehingutena Eestis välja 2012. aasta juulis Eften Kinnisvarafondi poolt 21,5 miljoni euro eest soetatud Mustika Keskuse ning mainib, et üks sarnases mahus tehing sõlmiti ka jaanuaris (tõenäoliselt mõeldakse Rakvere külje all oleva Põhjakeskuse müüki Toonart Rääskile – toim.).

Citycon teenis oma Baltimaade ja Taani turul (ca 90% üksuse tuludest annavad küll vaid Tallinnas asuvad Rocca al Mare, Kristiine ja Magistraali Keskus) eelmisel aastal 32,8 miljonit eurot käivet ehk 34,1% enam kui 2011. aastal. Peamiselt oli kasvu taga 2011. aasta kevadel üle võetud Kristiine Keskus.

Müük võrreldavatel pindadel kasvas aastaga 9,2% ning keskmise üürihind kerkis aastaga 20,2 eurolt 20,5 euroni kuus.

Kokku teenis Citycon puhast renditulu lõppenud aastal 24,6 miljonit eurot ehk 33,6% enam kui aasta eest. Kinnisvara puhas renditootlus ulatus mullu 8,6 protsendini.

Citycon märgib aruandes, et Eesti jaemüügi areng on olnud tugev, mis edendab nõudlust rendipindade järele, eriti Tallinna kesklinnas ja professionaalselt juhitud kaasaegsetest ostukeskustes.

Üüripindade vakantsus on ostukeskustes praktiliselt nulli juures ning rendihinnad on kasvanud aasta inflatsiooni võrra.

Järgneva 24 kuuga peaks Tallinna juurde tulema umbes 100 000 ruutmeetri jagu rendipindu. Kokku on varases planeerimisfaasis koguni üle 500 000 ruutmeetri jaekaubanduspindu. Cityconi arvates ei suuda turg sellist mahtu vastu võtta ning vaid professionaalsed arendajad suudavad oma projekte mitmete aastate jooksul realiseerida.

Citycon märgib veel, et möödunud aasta septembris sõlmis ettevõte üürilepingu Briti kaubamajaketiga Debenhams, mis avab sügisel oma uksed Rocca al Mare keskuses.

Lisaks avatakse Cityconi pindadel sügisel kaks rõivaketi Hennes & Mauritz poodi.

Cityconi aktsia on täna Helsingi börsil püsinud 2,43 eurol ehk eilse päeva sulgemishinna juures.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474