Autor: Juuli Laanemets • 22. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elari Udam teeb RKAS suurhanke osadeks

Riigi Kinnisvara juhatuse liige Elari Udam ütles, et lähiajal kuulutatakse välja mitmeosaline suurhange tehnohooldus- ja heakorrateenustele, kogumaksumusega 41 miljoni eurot.

Rääkige palun lähemalt planeeritavast suurhankest.

Riigi Kinnisvara juhatuse liige Elari Udam (EU):  Oleme koondanud nimekirja suure hulga objekte meie haldamisalas, et teha põhjalikud ja kvaliteetsed hanked nii tehnohooldus- kui heakorrateenustele. Mahud on päris suured, 218 objekti ja tahame teha kuni 6 aastased lepingud. Sellise sisuga, et muutuvas majanduskeskkonnas oleks pooltel kahe aasta pärast võimalik üle vaadata, kas majanduskeskkond võimaldab lepingut jätkata. Ühelt poolt saame hinnata, kuidas oleme tööde kvaliteediga rahul, teiselt poolt saab töö teostaja analüüsida, kas selliste hindadega on võimalik kvaliteetset teenus pakkuda. Nii on võimalus lepingust kahe aastaste tsüklitena välja minna. Meie anname optsiooni kuue aastaste lepingutena, nii heakorrale- kui tehnohooldusele. Mahud on päris suured, üle 200 objekti üle Eesti, hõlmates 300000 – 400000 ruutmeetrit.

Mis on hanke planeeritavaks maksumuseks?

EU: Mõte ongi selles, et see pole üks hange. Tahame võimaldada ka väiksematel ettevõtetel tulla hankes osalema. 8 erinevat hanget, nii heakorrale kui tehnohooldusele. Kogusumma heakorrale, kui räägime tavamõistes koristusteenusest, siis suurusjärk on 26 miljonit eurot. Tehnohoolduse heakorrahangete summa jääb veidi väiksemaks, 15 miljonit eurot.  See on töödemahult väiksem, mitte küll ruutmeetrite arvu poolest.

Millal hanke välja kuulutate?

EU: Tahame tulla veel jaanuaris hanketeatega välja ja lepingud peavad olema sõlmitud 1. juuliks 2014. Hanke ja pakkumise tegemiseks polegi nii palju vaja aega, selleks läheb orienteeruvalt aega kuni kaks kuud. Eks ülejäänud aeg ongi nii võitjatele ettevalmistumise aeg kui vaidlustuste aeg. Objektid ei ole täna teenuseta.

Mis valikute järgi said hankeobjektid nimekirja?

EU: See oli väga lihtne. Vaatasime, mis seisus meil olemasolevad lepingud on ja jagasime ära regioonide järgi, et oleks võimalik neid teenuseid osutada. Näiteks Tallinna piirkonna jagasime kaheks-, Lõuna piirkonna kolmeks- ja Lääne piirkonna kaheks osaks. Jälgisime, et mahud ei läheks piirkonniti väga suureks. Muidu ei ole konkurentsi pakkujate seast ja ei tule piisavalt ettevõtteid. Meie soov on saada palju erinevaid pakkumisi.

Keda ootate hankes osalema?

EU: Oleme ära defineerinud kes võiksid need firmad olla. Kindlasti on märksõnadeks usaldusväärsus ja hea maine nagu riigihangetel ikka. Ootame professionaalseid teenusepakkujaid, samas ka julgeid väiksemaid ettevõtteid, kelle kasv on olnud stabiilne, kes soovivad suuremat sammu teha.

Uues riigihangete direktiivis on alapakkumiste tuvastamise kohustus. Kui palju see teema Riigi Kinnisvara puudutab?

EU: Alapakkumisi tuvastada polegi nii lihtne. Oleme teinud  mitmeid parandusettepanekuid olemasoleva seaduse muutmiseks. Üks  alapakkumise takistamise meede oleks täiendava garantiinõude küsimine. Summa suurus oleks odava pakkumise ja järgmise eeldatava pakkumise summa vahe. See on kunagi kehtinud ja toimis väga hästi, kui seda nõudsime. Reaalselt alapakkumise teinud ettevõte ei ole meile sellist garantiid toonud, lihtsalt loobuti sellisest pakkumisest. Nii oleme takistanud ettevõtteid sullerdamast. Usume pankade antud garantiikirja, et turul ebaausatele neid välja ei anta.

Kui palju aitab teid sama direktiivi muudatus, mis lubab hankest kõrvaldada need pakkujad, kes varasemalt pole suutnud kvaliteetset tööd teha?

EU: Eks nende kõrvaldamist oleme püüdnud varasemalt ka teha aga isegi läbi kohtu on seda väga keerukas ajada. Luuakse uued firmad ja samad inimesed ajavad sama tegevust edasi. Meil on olnud juhtumeid, kus oleme ennetähtaegselt lõpetanud ebarahuldavalt teostatud lepingud ja teinud uue hanke samale objektile. Pakkumist tuleb aga tegema see sama firma ja meil pole seadusest tulenevalt õigust teda hankest eemaldada – see on absurdne.  

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474