Autor: Juuli Laanemets • 27. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn: hüvitame korteriühistutele energiamärgisekulud

Tallinna korteriühistud saavad taotleda toetust energiamärgise väljastamisega seotud kulude katmiseks.

2009. aasta aprillist jõustunud määruse kohaselt eraldatakse Tallinna linna territooriumil asuvatele korteriühistutele elamu energiamärgise väljastamisega seotud kulude katmiseks ühekordset toetust summas kuni 95,87 eurot (algselt 1 500 krooni) ühe korteriühistu iga elamu kohta. Praeguseks on Tallinna linn ligi nelja aasta jooksul välja makstud kokku 2153 taotluse alusel 2 498 400 krooni ja 45 391 eurot.

„Tallinna linn jätkab energiamärgise väljastamisega seotud kulude katmisega korteriühistute toetamist ka käesoleval aastal,“ ütles abilinnapea Eha Võrk. „Kutsume kõiki korteriühistuid seda võimalust kasutama.“

Toetuste eraldamise aluseks on Tallinna linna territooriumil asuva korteriühistu taotlus Tallinna Linnavaraametile ning eelduseks on ehitisregistrisse kantud kehtiva energiamärgise olemasolu.

Energiamärgise esmakordse väljastamise kulude katmise toetuse taotluse vorm ja informatsioon nõutavate lisade kohta on leitav veebis, Tallinna koduleheküljel rubriigi Teenused alajaotuses Linnamajandus. Taotlus koos nõutavate lisadega edastatakse Tallinna Linnavaraametile:

• isiklikult (Vabaduse väljak 10 IV korrus),

• posti teel (Vabaduse väljak 10, 10146 Tallinn)

• elektrooniliselt ([email protected]).

Alates 1. jaanuarist 2009 on inimestel, kes soovivad osta või üürida maja või korterit, õigus nõuda hoone energiamärgist. Energiamärgis on Eestis kohustuslik ka kõigil hoonetel, kus saavad koguneda suured rahvahulgad ning mille kasulik pind on üle 1000 m². Sellistel hoonetel tuleb määrata energiatarbimise klass ning paigaldada energiamärgis. Mida kõrgem on hoone energiatõhususe klass, seda vähem energiat kulub hoones sooja tootmiseks.

Energiamärgise eesmärk on teada anda, milline on hoone projekteeritud energiavajadus või tegelik energia tarbimine, samuti vajaduse korral hoone energiatõhususe miinimumnõuetele vastavuse tõendamine. Energiamärgisele lisab energiamärgise väljastaja soovitused hoone energiatõhususe parandamiseks.

Energiamärgis on sageli üheks tingimuseks, mis peab hoonel olema, kui hoone omanik soovib saada riiklikke laenusid või abi hoone parendamiseks.

Energiamärgise kehtivusaeg on kümme aastat. Samas, kui peale renoveerimistöid hoone või selle osade energiasäästlikkus tõuseb, on omanikul mõistlik tellida ka uus energiamärgis. Energiamärgis aitab ka hinnata kinnisvara väärtust. Mida kõrgem on energiamärgisel näidatud klass, seda suurem on kinnisvara väärtus.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474