Autor: Juuli Laanemets • 7. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

30% küttehinna tõus pani saatma märgukirja Ligile

Omanike Keskliit saatis rahandusminister Jürgen Ligile märgukirja seisukohaga, et madalama aktsiisimäära kaotamine kütteõli kasutavatele eramutele toob kaasa ebaproportsionaalselt kõrge küttekulude tõusu.

Liidu peasekretär Priit Värk selgitas, et juba praegu on toasooja saamine diisli ja kergema kütteõliga üks kulukamaid viise. Koduomanike koormamine ca 30% hinnatõusuga on ebamõistlik ja võib sundida inimese üldse kodust loobuma.

Ehitusregistris puudub info kui palju eramuid Eestis kasutab toasooja saamiseks kütteõli ent orientiiriks on statistikaameti andmed, et 2012. aastal oli Eestis 1075 kerge kütteõli katelt. Diislikütust ja kerget kütteõli tarbiti kodumajapidamiste kütmiseks 72 000 tonni. Seega võib eeldada, et maksuerandi kaotamine tähendab täiendavat kulu sadadele peredele.

Jürgen Ligi on varasemalt kinnitanud, et kodukatelde omanikele on kavas pakkuda investeerimistoetust, mis lubab üle minna säästlikumatele kateldele. Omanike Keskliit ei pea Ligi plaani toetada investeeringuna ainult katla vahetust mõistlikuks, vaid seejuures oleks efektiivsem toetada ka elamu rekonstrueerimist (st soojustamist), et vähendada küttekogust ja sellega kaasnevaid kulusid.

„Liidu ammuseks seisukohaks on, et  eramutele peab olema energiasäästlikumaks rekonstrueerimiseks finantsmeede analoogselt kortermajadele“, ütles Värk.  Üle-eelmise aasta meede pakkus KredEx väikeelamutele rahalist tuge kogumahus 3 mln eurot ja 292 taotlust said positiivse otsuse.

Omanike Keskliit on portaalis www.petitsioon.ee kogunud üle Eesti 1781 koduomaniku toetusallkirja, et aastatel 2014-2020 toetataks eramute renoveerimist vähemalt 20 mln euroga.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474