Autor: Juuli Laanemets • 18. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Parlament: poodides tuleb lõpetada tasuta kilekottide jagamine 

Euroopa Parlament hääletas eelnõu poolt, mille järgi ELi liikmesriigid peavad aastaks 2019 vähendama kilekottide kasutamist vähemalt 80 protsenti. Sellega soovitakse lõpetada tasuta kilekottide kaasa andmine poodides.

Raportöör Margrete Aukeni sõnul hääletasid saadikud selle poolt, et oluliselt tõhustada ELi kilekottide vähendamise reegleid. „Saadikud toetasid kohustuslike sihtmäärade kehtestamist ning seda, et kilekottide eest nõutaks tasu," ütles Auken.

ELi liikmesriigid peaksid eelnõu kohaselt vähendama selliste õhukeste kilekottide kasutamist vähemalt 50 protsendi võrra aastaks 2017 ja 80 protsendi võrra aastaks 2019 (2010. aastaga võrreldes). Saadikud soovitavad kasutada majanduslikke vahendeid, nagu näiteks makse ja lõive ning turustuspiiranguid, et peatada tasuta kilekottide kaasa andmine poodides.

Saadikute arvates peaksid antud eelnõu reguleerimisalast välja jääma väga õhukesed kilekotid, mida kasutatakse niiskete, lahtiste toiduainete, näiteks värske liha, kala ja piimatoodete pakendamiseks ja mis on vajalikud toiduhügieeni jaoks.

Samas väga õhukesed kilekotid, mida kasutatakse kuivade, lahtiste ja pakendamata puu- ja köögiviljade ning kondiitritoodete pakkimiseks, asendatakse aastaks 2019 kandekottidega, mis on valmistatud ümbertöödeldud paberist, või biolagunevate ja kompostitavate väga õhukeste kilekottidega.

ELis kasutatavatest kilekottidest moodustavad enamiku õhukesed kilekotid, mis on õhemad kui 50 mikronit ja mida suurema tõenäosusega ei kasutata korduvalt vaid visatakse ära ning mis seeläbi saastavad keskkonda.

Edasised sammud

Parlamendi seisukohad fikseeriti esimese lugemisega, et tagada eelnõuga töö jätkumine järgmise parlamendi kooseisuga sealt kust see praeguste saadikutega pooleli jääb.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474