Autor: Juuli Laanemets • 16. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: käärid palgaootuste ja saadud töötasu vahel kasvavad

Palgaootused on kasvanud kõigis ametirühmades selgus Palgainfo Agentuuri ja partnerite koostöös läbiviidud töötajate ja tööotsijate küsitluse tulemustes.

Kõige suurem on palgasurve seadme- ja masinaoperaatorite ning müügi- ja teenindustöötajate ametirühmas, kus netotöötasu ootused on protsentuaalselt kõige rohkem kasvanud ning lõhe saadava netotöötasu ja oodatu vahel on märgatavalt suurenenud. Väiksem on palgasurve ametnike ja mootorsõidukite juhtide ametirühmades.

Kui madalama ja keskmise palgaga gruppides on neto töötasuootus kasvanud võrreldes aasta taguse ajaga 100 euro võrra, siis kõrgemapalgalistel 200-500 euro võrra. 

41% töötajatest ja tööotsijatest märkis, et nende töötasu on aasta taguse ajaga võrreldes kasvanud. Pea sama suurel hulgal (42%) töötasu muutunud ei ole. Töötasu keskmine netokasv oli 40-150 eurot ehk 11% (mediaan).

Võrreldes eelmise aasta sügisega on märgatavalt väiksem nende hulk, kes ootavad töötasu kasvu lähema kuue kuu jooksul (novembris 2013 27%, mais 2014 17%). Tagasihoidlikumate ootuste taga võib olla see, et töötasusid korrigeeritakse reeglina aasta esimeses pooles.

Keskmine oodatud töötasu kasv, võrreldes sügisega, on pisut suurem – 14%, sügisel vastavalt 10% (mediaan). Peamine põhjus, miks töötajad töötasu kasvu ootavad, on nende personaalne tööalane areng.

Tööandjate seas on kasvanud nende organisatsioonide osatähtsus, kus aasta jooksul on muudetud või kavandatakse muuta põhipalkasid. Peamine muutmise põhjus on palgaturul toimuvad muutused ja konkurentide poolt pakutavad palgatasemed.

Uuring viidi läbi maikuus koostöös CV Keskusega ja teiste koostööpartneritega. Uuring hõlmas aprilli töötasusid, selles osales ligi 300 tööandjat ja üle 6500 töötaja ning tööotsija.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474