14. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Šveitsi rahadega tõsteti Eesti haiglate ja hooldekodude tuleohutust

Augustis pandi ametlik punkt Eesti haiglate ja hooldekodude tuleohutumaks muutmise projektile, mida toetas Šveitsi riik 85 protsendi ulatuses ehk 1 390 431 Šveitsi frangiga (ligi 1,15 miljonit Eurot), Eesti osalus oli 245 370 franki ehk 15 protsenti projekti kogumaksumusest.

Päästeameti kommunikatsiooniosakonna juhataja Reimo Raja ütles, et projekti „Tuleohutuse suurendamine Eesti ööpäevaringses kasutuses olevates ravi- ja hoolekandeasutustes“ tulemusel saadi ülevaade meie hoolekandeasutuste tuleohu riskidest ja leiti ka lahendusi nende riskide vähendamiseks.

Päästeameti tuleohutusjärelvalve osakonna eksperdi ja projektijuhi Tagne Tähe sõnul oli projekti eesmärk tõsta Eesti haiglate ja hooldekodude tuleohutust, vähendada ohtu nii patsientide kui ka meditsiinipersonali ja külastajate elule, samuti vähendada varalise kahju tekkimise tõenäosust.

Päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu ütles projekti lõpuseminaril, et selline koostööprojekt on suurepärane näide sellest, kuidas Päästeamet saab igaühe kaasabil meie elukeskkonda turvalisemaks muuta. „Kuigi haiglate ja hooldekodude tuleohutuse tõstmine ei ole tegevusena otseselt Päästeameti kohustus – võiksime ju ka ettekirjutustega piirduda – püüame omalt poolt teha siiski kõik, et tuleohutuse taset suure riskiga objektidel tõsta,“ selgitas Tammsalu.

Projekti käigus hinnati kõigi teadaolevate ööpäevaringset teenust osutavate haiglate ja hooldekodude tuleohutusriskid, töötati välja koolitussüsteem personali tuleohutusalaseks koolitamiseks, samuti analüüsiti haiglate ja hooldekodude tuleohutusnõudeid.

„Vastavalt riskitasemetele soetasime haiglatele ja hoolekandeasutustele päästelohistid ja mittepõlevad voodimadratsid. Tuleohutusalaste teadmiste ja oskuste kinnistamiseks on haiglatel ja hooldekodudel edaspidi võimalik kasutada ka tulekustutussimulaatoreid ja e-õppe keskkonda,“ selgitas Tähe.

Üheks oluliseks projekti tulemiks on haiglate ja hooldekodude tuleohutusvaldkonna arengustrateegia. „See sisaldab endas peamisi probleemkohti ja toob välja projekti jätkutegevused, mille ühine elluviimine haiglate, hooldekodude, Päästeameti ja ministeeriumite poolt loob eeldused tuleohutuse tõstmiseks ravi- ja hoolekandeasutustes,“ selgitas Tähe. Üheks eesmärgiks on lisada tuleohutusõpe meditsiinilist kutse- ja kõrgharidust pakkuvate koolide õppekavadesse, et meditsiinitöötajad saaksid tööks vajalikud tuleohutusteadmised juba ametit õppides.

Projekt algas aastal 2006, kui Euroopa Komisjon ja Šveitsi valitsus sõlmisid kokkuleppe koostööprogrammi loomiseks, millega Šveitsi riik toetab 2004. aastal Euroopa Liiduga liitunud uusi liikmesriike. Koostööprogrammi raamkokkulepe allkirjastati alla 20. Detsembril 2007 Bernis. Üheks Eesti-Šveitsi koostööprogrammist rahastatavaks projektiks oli „Tuleohutuse suurendamine Eesti ööpäevaringses kasutuses olevates ravi- ja hoolekandeasutustes“. Projekti elluviijaks oli Päästeamet ja elluviimise eest vastutav ministeeriumiks Siseministeerium.

Autor: haldusuudised.ee toimetus

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474