Autor: Juuli Laanemets • 28. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

On-grid süsteemiga saab ülejäävat elektrienergiat võrku tagasi müüa

Elektrimaterjalide müüja Esvika Elekter avab 29. augustil Tartus uue müügikeskuse, mida kütavad päikesekollektorid ja elektrit annavad päikesepaneelid. Ülejääva elektri saab võrku tagasi müüa. Keskuse kogu sise- ja välisvalgustus põhineb energiasäästlikul LED tehnoloogial.

Esvika Elekter juhatuse liikme Guido Tamme sõnul on nende avatav elektrimaterjalide müügikeskus Lõuna-Eesti suurim. „Lisaks tavapärasele hulgi- ja projektimüügi kliendile on müügisaalis nüüdsest teretulnud ka jaeostjad,“ ütles Tamm. „Oleme ilmselt üks esimesi, kelle energialahendus põhineb üheaegselt nii päikesekollektoritel, päikesepaneelidel kui ka leedvalgustitel. Eeskuju saime päikesepaneelide kasutamisel ABB Jüri tehasest, mille katusel on arvestatav päikesepark. Päikesest saadava elektri kasutamises ei ole tänapäeval midagi uut, aga kuna plaanime neid süsteeme ka ise turustama hakata, on korralikult töötavat lahendust hea ostjatele tutvustada.”

Tamm ütles, et leedvalgustite kasutamises sündis Esvika jaoks läbimurre aastal 2012, kui Tallinnasse paigaldati esimesed paarkümmend ettevõtte tarnitud ülekäiguraja valgustit. „Hiljem on meie leedide abil valgeks tehtud mitmeid tänavaid üle Eesti, hetkel käivad meie leedvalgustite paigaldustööd Tallinnas Ehitajate tee laiendusel. Selle arengu loogilise jätkuna otsustasime ehitatavas Tartu uues müügikeskuses kasutada 100% leedvalgusteid. Leedvalgustite ja valgustuse juhtimissüsteemi kasutamine peaks andma aastaseks energiasäästuks ca 20 000 kWh, valgustite tasuvusajaks arvestame 5-6 aastat,” selgitas Tamm.

Avatava müügikeskuse on-grid süsteem võimaldab elektrienergiat võrku tagasi müüa. Toodetava maksimaalse võimsuse, 11 kW poolest liigitub paigaldis mikrotootjate hulka. Tarbe- ja küttevett soojendavate päikesekollektorite võimsuseks on päikeselise ilmaga 15 kW. Külmal ajal kaasab süsteem vajadusel lisasoojust kaugküttevõrgust.

Esvika Elektri Tartu osakonna juhataja Tarvo Teder ütles, et uue müügikeskuse avamisega suureneb köetava siselao mahutatavus umbes 10 korda. „Nüüd on meil võimalik ladustada üle 1000 aluse kaupa, välilao pind on 2400 ruutmeetrit. Vanas hoones oli kestev ruumipuudus, tekkisid järjekorrad ja klient ei pääsenud oma transpordiga meie laole ligi,“ sõnas Teder. „Nüüd on meil lisaks korralikule  müügisaalile, avarad olmeruumid ja koolitusklass, kus viime koostöös tarnijatega läbi koolitusi ja seminare.“

Hoone projekteeris RTG Projektbüroo AS, peatöövõtja oli Mapri OÜ ja omanikujärelevalvet tegi Vealeidja OÜ. Keskuse maksumus on üks miljon eurot.

Esvika Elekter on üks suurimaid elektrimaterjalide müüjaid, 2013. aasta käive oli 21,5 miljonit eurot. Ettevõtte põhikliendid on paigaldusfirmad, tööstus- ja võrguettevõtted ning edasimüüjad, tegeletakse projekti-, hulgi- ja jaemüügiga. Ettevõte annab tööd 57 inimesele Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Paides ja Pärnus.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474