5. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas töötajaid dialoogi abil tööohutusest hoolima panna?

Üle 80% tööõnnetustest on seotud inimeste käitumisega, seda faktorit kiputakse sageli alahindama. Koolitus, mis aitab muuta töötaja käitumist, eeldab aga teistmoodi lähenemist. Edukamad on tööohutuse valdkonnas organisatsioonid, kes süstemaatiliselt võimaldavad dialoogi sel teemal ja loovad ohutuskultuuri, kus iga töötaja vastutab.

Implement Inscape on viimasel kahel aastal aidanud ettevõtetel selliseid dialooge kavandada ja läbi viia. Üheks abivahendiks eesmärgi saavutamisel on koos Rootsi partneriga väljatöötanud dialoogikaardi metoodika.

Tööohutuse dialoogikaardi läbinud UPM-Kymmene Otepää tehase töötajad leidsid, et dialoog on andnud neile väärtusliku kogemuse. „Aruteludes tulid välja riskid ja ennetusvõimalused. Tekkis tunne, et meid kaasatakse ja arvestatakse ka töötaja mõtetega. Igaüks sai oma arvamust avaldada, kuulata teisi, saavutada vastastikune arusaamine. Kui selline koostöö ja vastutus tekib tööl, siis me suudame vältida ka tööõnnetusi," sõnasid nad peale koolitust.

Tulemuslikku dialoogi ohutuse teemal on alati ettevõttes liiga vähe ja sageli on kommunikatsioon pigem ühepoolne, piirdudes juhtide seatud käskude-keeldude ning õnnetusjuhtumite raporteerimisega. See pärsib töötajate aktiivsust oma arvamuse avaldamisel ning õnnetusi ennetavate lahenduste pakkumisel. Sellise kultuuri loomine võtab aega, kus dialoog ohutute töövõtete osas toimib eri tasanditel ja pidevalt.

Tööohutuse dialoogikaart paneb inimesed aktiivselt kaasa töötama ja mõtlema, võimaldab  personalil avaldada omapoolseid ettepanekuid ja aitab teadvustada inimkäitumise olulisust ohutuse tagamiseks. Dialoogikaart sisaldab organisatsioonipõhiseid harjutusi tööohutuse teemal ning korraga võib seda läbida ka kogu organisatsiooni töötajaskonnaga suurel dialoogifoorumil kaasates mitusada töötajat.

Pikemalt esineb Ekke Sööt 13. novembril Ohutuse konverentsil koos Reet Treialiga dialoogikaardi rakendamise teemal. Konverentsil osalejad saavad töögruppides lahendada ühe ülesande samal meetodil. Vaata konverentsi kava siit.

Autor: Ekke Sööt

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474