Autor: Juuli Laanemets • 14. november 2014

Elektri päritolutunnistus lubab rahvusvaheliselt kaubelda

Eesti elektritootjatel on nüüd võimalus alustada riikidevahelist kauplemist elektri päritolutunnistustega, kuna Elering liitus elektri päritolutunnistuste väljastajate ühendusega AIB (Association of Issuing Bodies).

„Taastuvenergia tootjatele on päritolutunnistuste müük välismaale täiendavaks tuluallikaks elektri müügist laekuva raha ja taastuvenergia toetuse kõrval,“ kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi 26. septembril saadud ühenduse liikmestaatust.

Äsja lõppenud testid andsid kinnituse, et Eleringi päritolutunnistuste andmebaas ühildub AIB keskse elektroonilise registri ning teiste riikide sarnaste süsteemidega ning päritolutunnistusi on võimalik riikide vahel üle kanda. Seni sai nendega kaubelda üksnes Eesti sees.

Päritolutunnistus on elektrooniline dokument, millega garanteeritakse elektri tarbijale, et üks megavatt-tund elektrienergiat on toodetud taastuvenergiast või tõhusa koostootmise režiimil. Dokumenti väljastatakse elektritootjatele nende taotluse põhjal vastavalt elektrituruseadusele ja lähtuvalt Euroopa Liidu taastuvenergia direktiivist.

Suurbritannias baseeruva AIB liikmena on Eleringil võimalik väljastada päritolutunnistusi, millega saab hõlpsamalt kaubelda rahvusvaheliselt. AIB poolt hallatava päritolutunnistuste keskse elektroonilise registri (AIB Hub) kaudu saavad Eesti elektritootjad ja -kauplejad müüa oma päritolutunnistusi ühilduvusprobleemideta ülejäänud 16 AIB-ga liitunud riigis, sest eeskirjad ja nõuded kõigile liikmetele on standardiseeritud.

Päritolutunnistuste ja AIB kohta saab lisainfot Eleringi kodulehelt ja ja AIB kodulehelt.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806