Autor: Juuli Laanemets • 18. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

12 soovitust, kuidas suvekodu kaitsta

Uuringute kohaselt ligi kolmandik Eesti elanikest ei kasuta oma kodu ja lähedaste kaitseks mingeid turvameetmeid: ei turvauksi, -lukke, ega valvesüsteeme, kuigi viimaseid peetakse kõige efektiivsemaks kaitseks sissemurdmiste korral, rääkis G4S Eesti valvedivisjoni direktor Villu Õun. Kui näiteks Iirimaal on valvesüsteem igas teises kodus, siis Eesti leibkondadest kasutab koduvalvet vaid 7 protsenti.

Viimaste aastate trend näitab sissemurdmiste liikumist keskustest välja. „Varaste loogika on lihtne: ohutum ja lihtsam on rünnata kaugemal asuvaid kohti, kus vahelejäämise riski vähendavad nii hõredam asustus kui ka pikem politsei ja ka turvafirmade reageerimisaeg. Neis tingimustes peab majaomanik oma kodu turvalisusega seonduva hoolega läbi mõtlema ning võtma kasutusele kõik seadusega kooskõlas olevad võimalused,“ ütles Õun.

Kuidas muuta varga töö raskemaks?

Seestpoolt liblikaga avatavad uksed on turvarisk sissemurdmise korral, sest näiteks akna kaudu sisenenud varas saab välisukse seestpoolt avada ja esemed lihtsamalt ja kiiremini majast välja toimetada. Seetõttu tasub kasutada seestpoolt võtmega avatavaid turvalukke.Hoovi ripakile jäetud tööriistad ei pruugi peibutada oma väärtusega, kuid võivad osutuda vargale praktiliseks tööriistaks, olgu selleks aeda ununenud kirves või kuuri najale jäänud redel. Alahinnata ei maksa ka asjade väärtust vargale. Näiteks metallist tünn võib olla vargale piisav motiiv, et hoovi ronida ja edasi ringi vaadata.Aed pakub maakodule kindlasti lisaturvalisust. Liikumisanduritega välisvalgustus tekitab kutsumata külalises ebamugavust, samuti aitab hea valgustus näha ka kõige pimedamatesse nurkadesse õuel. Hea on õues ja hoones kasutada taimeriga valgustust, mis lülitub sisse ujuvgraafiku järgi.Maakodust lahkudes tuleb vaadata üle kõrvalhooned ja kuurid. Tööriistad on sageli kallimad kui kodune elektroonika, mistõttu kõiki neid hooneid, kus hoitakse vähegi väärtusliku vara, tuleb kaitsta korralike uste ja kindla lukustusega.  Samuti võiks paigaldada neisse ka andurid.Vanaraud, mis on kogunenud majapidamisse, on mõistlik viia metalli kokkuostupunkti kui suvekodust lahkutakse enne talve tulekut. Samuti on hea ümbritseda aiaga kogumisala, see takistaks võõrastel väljas olevat vara kergelt autosse laadida.Varga vastu on abiks ka lokaalne signalisatsioon: isegi inimtühjas kohas on vali sireen piisavalt häiriv, et lühendada varga tegutsemisaega.Veendu, et turvafirmasse ühendatud valvesüsteem oleks töökorras. Valvesüsteeme tuleb hooldada kord aastas, hooldamata seadmete töös on võimalikud tõrked. Tee kontrollhäire veendumaks, et signaal jõuab turvafirma juhtimiskeskusesse.Elektrikatkestuse järgselt tuleks samuti veenduda, et maakodus olevad süsteemid toimivad. Koduvalve olemasolul saad voolukatkestusest teada ka oma turvafirmalt.Suvekodudes kasutatakse VOIP telefoniteenusel põhinevat signaaliedastust küll harva, selle olemasolul on hea dubleerida signaale lisa GSM-modemi või raadiosaatja abil.Valvesüsteem aitab tuleohu ära tunda. Koduvalveseadmete hulka kuulub suitsuandur, mis edastab vajaliku häire juhtimiskeskusele isegi siis, kui valvesüsteem ise ei ole aktiveeritud.Suitsuandur peab olema paigaldatud hoone igale korrusele, eluruumidesse ja magamistoa ees asuvasse ruumi. Samas kui suitsuandur on paigutatud kööki ja vannituppa, võivad lendlev rasv ja veeaurud põhjustada valehäireid ning lühendada seadme eluiga.Kindlusta maakodu ja selle sees oleva vara.

Tänavu 10 kuu jooksul tabasid G4S turvatöötajad sissemurdmistelt 54 korrarikkujat. Politseile anti üle 2703 õiguskorra rikkujat, kellest 1087 jäid vahele vargustelt kaubandusettevõtetest ning peeti kinni seoses erinevate rikkumistega  valvatavatel objektidel.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474