Tallinnas on kinnisvarabuumi tipust puudu 5%

Kinnisvara ostjaskond väheneb, kinnisvarapakkumiste arv kasvab ning hinnad on pea buumi tasemel, räägiti Eesti Kinnisvarafirmade liidu kevadkonverentsil.

Pindi Kinnisvara AS juhatuse liige Peep Sooman ja küsis, et kas äkki peaks see hinnatõus nüüd seiskuma? „Kinnisvarahinnad on peaaegu buumi tasemel. Tallinnas on buumi tipust puudu 5%, Tartu on buumi tipust läbi. Ma küsin, et kas äkki peaks selle hinnatõusuga nüüd stop olema?,“ ütles Sooman ja lisas, et aastaga pole kinnisvaraturul olulist elavnemist toimunud ning ka 2015. aasta saab tema arvates suhteliselt rahulik ja loid olema. „Ostavad peamiselt need, kes vajavad kinnisvara. Need, kellel on plaan investeerida, peksavad pigem hinda alla või lükkavad ostu edasi,“ märkis Pindi Kinnisvara juhatuse liige. Domus Kinnisvara Vahendus OÜ juhatuse liige Ingvar Allekand sõnas, et nõustub rahuliku ja loiu aasta osas Soomaniga, eriti arenduste seisukohast. Tema sõnul ei ole väga reaalne kõrgete sisenemiskulude tõttu, et arendajad praegu saaks endale lubada täiesti uute projektide käima panemist ning teisalt ei ole väga midagi võtta ka ning mis on, see on väga üle hinnatud.

Teise teemana arutati, kuidas meelitada pangakontodel lebav raha kinnisvarasse? „Kui oleks huvitavaid projekte, küll tuleks ka investeeringuid,“ sõnas Eesti Arengufondi energia- ja rohemajanduse suuna juht Peep Siitam. Adaur Grupp OÜ juhatuse liige Tõnu Toompark aga küsis, kas turule on vaja rohkem nõudlust, mis kasvataks hindu ja paisutaks mulli? Allekand märkis, et kui kaasata raha rekonstrueerimise peale, püüame teha n-ö ei millestki midagi ja pikas perspektiivis ei pruugi see õnnestuda.

„Crowdfundimise puhul on tehtu ka 50, 70 või 80 aasta pärast hästi toimiv ja õiges kohas.“ Siitam on samuti crowdfundimise poolt öeldes, et see lihtsustab investeeringute turule tulemist, ning tulenevalt tootlusest ja rikkusest osasaajate hulk jaotub mõistlikumalt, eeldades et raha investeeritakse tagasi Eestisse.

Jaga lugu:
Seotud lood
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806