Autor: Lea Korem • 2. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõrgeim hoone tuleb nullenergiahoone

Autor: Forbes
Iraaki, Basrasse, kavandatakse pilvelõhkujat nimega „Pruut“, millest peab saab järgmine maailma kõrgeim hoone.Sellest tuleb nullenergimaja, mis toodab sama palju kui kulutab.

Kohalikud nimetavad Basrat Pärsia lahe pruudiks, millest on kompleks ka oma nime saanud. Projekti tellijaks on Basra omavalitsus, kellel on ambitsioonikas plaan, püstitada hiigelehitis  2025 aastaks. 

Kavandatav kompleks koosneb neljast ühendatud tornist, mis moodustab kokku 604 korrust, kogupindalaga 1,55 milj. ruutmeetrit.

Arhitektide sõnul loovad nad maailma esimest „vertikaalset linna“. 188 meetri kõrgune antenn paikneb kõrgeima torni tipus, mis sööstab 1152 meetrit taevasse. See on rohkem, kui praegused maailma kõrgeimad hooned  -  Burj Khalifa Dubais 830 meetrit  ja Saudi Araabias valmiv Kingdom Tower,  mille lõppkõrgus saab olema 1008 meetrit.

Õigele pruudile kohaselt kuulub ka selle pilvelõhkuja juurde „loor“ - klaasist varikatus , mis langeb tornist alla, varjates hoone alumisi korruseid. Varikatuse all hakkavad paiknema hotellid, kauplused, pargid ja kogu kompleksi ühendav siseraudtee.

Maailma kõrgeima hoone arendus keset kõrbe lähtub keskkonnasäästlikkuse printsiibist, nii jäävad viljakad maad põlluharimise tarbeks ja vältimaks valglinnastumist, pürgib „Pruut“  seninägematutesse kõrgustesse.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474