8. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu Ülikool otsib IT-keskuse ideid

Uue hoone puhul tuleb erilist tähelepanu pöörata energiasäästulahendusetele.
Foto: Meeli Küttim
artu ülikool otsib arhitektuurivõistlusega parimat lahendust Narva maanteele ehitatavale IT-keskusele. Konkursi töö peab võimaldama saavutada tulevase hoone kasutamisel võimalikult madalat energiataset.

Arhitektidelt oodatakse optimaalset lahendust IT-erialade, matemaatikute ja majandusõppe integreerimiseks ühes hoones, teatas ülikool.

Tartu ülikooli IT-keskuse passiivmaja elementidega hoone planeeritakse Tartus kinnistutele aadressidel Narva mnt 4, Narva mnt 10, Narva mnt 2b ja 2d.Ülikooli ja linna ootus on, et hoone peab arhitektuuriliselt sobima asukohta, olema tänapäevane ja ajatu, kuid samas staatusele vääriliselt esinduslik. Olulisteks märksõnadeks on suured auditooriumid, avarus, funktsionaalsus, võimalus kohandada ruume vastavalt õppijate vajadustele, ehituskvaliteet, maksimaalne töökindlus ning energiasäästlikkus. Tulevase kasutaja soovil tuleb erilist tähelepanu pöörata ka hooneautomaatikale ja võimalikele alternatiivenergia kasutamisvõimalustele, näiteks päikesepaneelidele.Uus IT-keskus hakkab koosnema kahest osast, millest esimeses järjekorras projekteeritakse ja ehitatakse põhikorpus ja hiljem võimalik juurdeehitus pindalaga ca 5000 m2. Arhitektuurne lahendus peab võimaldama hilisema etapi väljaehitamisel lihtsa ja loogilise omavahelise ühenduse, tagamaks hoone igapäevase toimimise ning liikumise.Arhitektuurilise ideekonkursi tööde esitamise tähtaeg on 4. aprill. Arhitektuurivõistluse žüriisse kuuluvad TÜ kinnisvaraosakonna juhataja Heiki Pagel, TÜ arvutiteaduse instituudi juhataja professor Jaak Vilo, Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus ning arhitektid Andres Kadarik, Jüri Siim ja Andres Lunge.Projekti sujuva kulgemise korral saavad üliõpilased ja õppejõud uutes ruumides õppe- ning teadustööd alustada hiljemalt 2019. aasta sügissemestril.

Autor: Eva Kiisler, ehitusväljaannete juht

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474