Autorid: Lauri Leet, Lauri Leet, kaasautor • 3. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haldajatele magus ja rasvane pähkel puremiseks - BIM

BIM
Foto: internet
Ärihoone Explorer põhiinfo saab tulevikus olema ühes arvutifailis, mis muudab hoone haldamise lihtsaks ja ülevaatlikuks. Hetkel seda teostust projekteeritakse ning esimene näidiskorrus on valmis. Capital Milli ehitusjuht Silver Neemelo toob projekteerimise kõrval BIMi eeliseid välja ka hoone halduses ning selgitab et valmisolek selle kasutamiseks kasvab ka haldajate seas kiirelt.

Ajend Exploreri maja halduse viimiseks BIM-platvormile  tekkis Capital Milli ehitusjuht Silver Neemelo sõnul sellest, et kogu hoone oli selle tehnoloogiaga juba projekteeritud. Haldusfirmale tarviliku teostusdokumentatsiooni viimine samasse süsteemi ei ole selles valguses tema sõnul enam suur samm. „Hetkel kogu teostust projekteeritakse ning esimene näidiskorrus on valmis. Kogu maja saab BIMi pandud kuu jooksul,“ märgib Neemelo.  „Tänasel päeval on olemas ka vabavaralisi BIM-i vaatamise programme, mis annavad haldurile esmase kiire informatsiooni, näiteks Solibri või Tekla.“

Lihtsustab ka tehnosüsteemide hooldust

BIM muudab lihtsamaks ka tehnosüsteemide hooldusfirmadega suhtlemise. „Programm võimaldab haldajal vajadusel korral leida kiirelt andmeid ka tehnoseadmete ja nende osade kohta. Loomulikult on tehnosüsteemi käitlemisel olemas ka oma kontrollisüsteem ja kaughaldusprogrammid, aga idee poolest võivad need samad asjad töötada ka paralleelselt,“ selgitab Silver Neemelo.

Pidevalt ajakohastatud mudel aitab ka hiljem ette tulevate tööde puhul. Kui näiteks 10 - 20 aasta pärast tuleb uus soojustagastusega ventilatsiooniagregaat ja on soov vana selle vastu välja vahetada, on seda tänu BIM-süsteemile lihtsam teha.

Milline on valmisolek?

BIM-programmeerimine on järjest populaarsust kogumas, aga kui paljud suudavad seda hoone hilisemal haldusel ära kasutada? „Neid tegijaid väga palju hetkel veel ei ole, kes suudaksid vabavariliste programmide kaudu teostusjoonistes orienteeruda, aga nende spetsialistide arv lähima 4-5 aasta jooksul kasvab jõudsalt,“ usub Neemelo.

„Täna ei saa veel eeldada, et ühe keskmise haldusfirma hoonehaldur suudaks teemas kohe orienteeruda ja kaasa rääkida, aga üldjuhul on see müüdi murdmine, kõik on siiski rohkem tahtmise küsimus,“ on Neemelo kindel.

Pikemalt saab erinevatest hoone haldusvõimalustest ja BIMi eelistest selles lugeda 13. juunil ilmuvast kuukirjast Kinnisvara.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474