20. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu kortermajades tegeletakse nutika renoveerimisega

Tartu kesklinna hruštšovkade piirkonnast nutika linnaosa loomise projektiga SmartEnCity soovib ühineda juba 19 pilootala korteriühistut,
Foto: Arno Mikkor
Tartu kesklinna hruštšovkade piirkonnast nutika linnaosa loomise projektiga SmartEnCity on praeguseks soovinud ühineda 19 pilootala korteriühistut, kes tahavad oma kodud renoveerida energiasäästlikuks ja targaks.

 „Huvi on olnud rõõmustavalt ja oodatult suur ning projekti raames kavandatud renoveerimise maht ühistute üldkoosolekute otsustega praktiliselt kaetud.  Enamus esmase otsuse teinud ühistutest tegelevad praegu aktiivselt tehnilise konsultandi ning projekteerija otsimisega, ehitustööde algus on kavandatud tulevasse aastasse," rääkis projektijuht Raimond Tamm.

Nutika linnaosa projekt, mille pilootala hõlmab peamiselt Turu-Aleksandri ja Tiigi-Pepleri tänavate kortermajade piirkonda, näeb ette 23 nõukogudeaegse elamu renoveerimist A-energiaklassiga hooneks.

Renoveeritavate elamute katustele paigaldatakse päikesepaneelid, mis võimaldab ühistute üldelektrivajadust osaliselt katta kohapeal toodetud taastuvenergiast. Nutikas linnaosas võetakse kasutusele mitmeid muidki uuenduslikke lahendusi. Osaliselt SmartEnCity projekti kaasabil mais valminud Fortumi külmajaama kaugjahutusvõrgust vabanev jääksoojus suunatakse kaugküttevõrku, millest korterelamud saavad nii toasooja kui ka võimaluse sooja vee tootmiseks. Pilootala tänavate valgustamiseks rajatakse märkimisväärset energiasäästu võimaldav LED-valgustitel, sensoritel ning targal valgustuse juhtimisel põhinev valgustusvõrk.

Nutikasse linnaossa tulevad elektriautode laadimispunktid, elektriautode ja -jalgrataste rendipunktid ning sensorid müra, õhusaaste, -temperatuuri ja -niiskuse mõõtmiseks.

Renoveeritavate hoonete korteritesse paigaldatakse nn targa kodu lahendus, mis võimaldab jälgida ja reguleerida oma kodust energiatarbimist ning saada reaalajas infot keskkonnaolude kohta.

Rahvusvahelises suurprojektis SmartEnCity osalevad partnerlinnadena Tartu, Vitoria-Gasteiz (Hispaania) ja Sønderborg (Taani). Tartu linna Eesti partnerid nutika linnaosa projektis on Tartu Regiooni Energiaagentuur, Balti Uuringute Instituut, Smart City Lab klaster, Tartu Ülikool,  Telia Eesti AS,  AS Fortum Tartu, Cityntel OÜ ning Takso OÜ.

Projektis kavandatu on kavas ellu viia eelseisva kolme aasta jooksul ning Eesti partnereid toetatakse selles kokku 8,2 miljoni euroga. SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist „Horisont 2020“.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474