Jaga lugu:

Naabrid pidurdavad Marcel Vichmanni arendust

Kesklinna kohta ka väga rahulik kant, märgib Magnus Ilmjärv.  Foto: Andras Kralla

Tuntud ettevõtjad Marcel Vichmann, Veljo Kuusk ja Tiit Pruuli unistavad Tallinna südalinna kaubanduskeskuse püstipanemisest, kuid naabrid on valmis nende vastu kohtusse minema.

Kuus aastat tagasi käis meediast läbi uudis, et Vichmannile ja Pruulile kuuluv Go Group tahab Projekteerijate maja Rävala tänaval lammutada, et ehitada uus keskus. Nüüd on plaanis maha võtta ka Estonia puiestee 1/3 hoone.

Nende asemele kerkib Rävala puiesteest kuni Estonia puiesteeni ulatuv 70 000ruutmeetrise pinnaga Rävala Galerii, kus umbes 30 000 ruutmeetrit jääb teenindus- ja kaubandusettevõtetele ning tunduvalt väiksem osa büroodele.

Rävala kvartali arendust veab Brave Capital eesotsas Veljo Kuusega. Brave Capital sattus viimati Äripäeva veergudele looga sellest, kuidas firma tütar BC 26 OÜ müüs luksuskortereid, mille ehituskvaliteedis värsked elanikud leebelt öeldes pettusid. Uue keskuse loomise taga on veel Go Group ja Norber Grupp. Viimase omanik on peale Vichmanni Jaanus Paas.

Investeeringus kindlad

Koguinvesteering neelab üle 100 miljoni euro, mis tuleb omanikeringist ja pangast. Kaubanduskeskuse püstitamisele loodab Brave Capital punkti panna nelja aasta pärast, heal juhul paar aastat varem.

Seda muidugi juhul, kui plaanid vaid nendeks ei jää, sest Rävala kvartalis asub kaks kortermaja, mille elanikel ja omanikel on arendaja suhtumine kopsu üle maksa ajanud. Aastaid tagasi üllatas neid arendaja suurejoonelisus, sealjuures enim ärritas katse umbes paari tuhande ruutmeetrist õueala endale saada. Vastutasuks lubati, et kui valmib maa-alune parkimismaja, võivad elanikud seda kasutada. Maa-alusesse parkimismajja pääsenuks läbi elamu alla rajatud tunneli.

Teravamalt puudutab arendus kahes majas rohkem kui 50 korteriomanikku. Naabrite kindlameelne vastuseis on sundinud arendajat aastate jooksul plaane muutma, aga mõned küsimused on ikka veel vastuseta. Seetõttu saatis kahest majast aktiivseima, Kaubamaja 4 ühistu juhatus Tallinna linnale, arendajatele ja projekteerijale protestikirja, kus hirme loetleb.

Kõige tulisemalt võitleb arendajate plaanide vastu Tallinna ülikooli vanemteadur Magnus Ilmjärv, keda teatakse laiemalt raamatu „Hääletu alistumine“ autorina. Kaubamaja 4 ühistu juhatusse kuuluv Ilmjärv on Kaubamaja tänava majas elanud 1993. aastast. Meest võlus juba alguses korterist avanev vaade Toompea tornidele. Kesklinna kohta ka väga rahulik kant, lisas ta.

Loe pikemalt konfliktist Äripäevast.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva.kiisler@aripaev.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098kristi.kool@aripaev.ee
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806rivo.habakuk@aripaev.ee