Autor: Indrek Mäe • 21. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärikinnisvara on hea indikaator

Finantsvabadust nautiv Jaak Roosaare tunneb halbade aegade saabumise ära selle järgi, et ärikinnisvara sektoris hakkab halvasti minema.
Foto: Andras Kralla
Kinnisvarasse investeerimisel on sobiva hetke ootamisest olulisem oskus haista riske ja leida igas olukorras üles võimalus soodsaks tehinguks, vahendab pühapäeval toimunud kinnisvaraseminaril räägitut Äripäev.

26. oktoobril toimub ärikinnisvara haldajaile ja omanikele, ettevõtete haldusjuhtidele, büroohoonete arendajaile ja kinnisvarabüroode ärikinnisvara müügijuhtidele suunatud praktiline konverents Ärikinnisvara haldus 2016.

Kuidas kinnisvaraturul ringi shoppavat üürnikku kinni hoida räägivad Ülemiste City arendaja, Mainor Ülemiste AS müügidirektor Teet Raudsep, E.L.L. Kinnisvara juhatuse esimees Toomas Aak ja Äripäeva peadirektori asetäitja Toomas Truuverk.

Tutvu programmiga SIIN.

Konverentsile registreerida saab SIIT

 

Koos ettevõtjast väikeinvestor Karin Vinkeliga seminari Kinnisvara 2016 korraldanud ja tänaseks finantsvabadust nautiv Jaak Roosaare tunneb halbade aegade saabumise ära selle järgi, et ärikinnisvara sektoris hakkab halvasti minema. „See on väga hea indikaator, sest kõigepealt puudutavad jamad ettevõtjaid ja siis jõuab kõik läbi töötuks jäävate inimeste elukondlikku kinnisvarasse,“ ütles Roosaare.

Siseriiklikud riskid

Kinnisvarabüroo Uus Maa äripindade osakonna juht Kristjan Ploompuu leidis, et Eesti turul hakkab tekkima pindade ülejääk, seda peamiselt ärikinnisvaras ehk valdkonnas, mille tagasilangust peab Roosaare esimeseks riski indikaatoriks. „Vakants hakkab vaikselt tekkima,“ tõdes Ploompuu. „Praegu on olukord selline, kus üürilepinguid üritatakse pikendada juba aasta enne nende lõppemist,“ märkis ta, lisades, et ankurüürnikke, kelle valduses on vähemalt 20-25 protsenti pindadest, üritatakse iga hinna eest kinni hoida.

Nõudluse vähenemine on Ärikinnisvara fondivalitseja EfTEN Capitali juht Viljar Arakase hinnangul tingitud Eesti kehvast demograafilisest olukorrast. Kuigi murekohti jagub ja kinnisvarahindade tõus pole tulevikus kiire, näeb Arakas praeguse olukorra valguses ärikinnisvaras ka eeliseid: selles vallas on üürnikud stabiilsemad, nendega sõlmitakse tähtajalised lepingud ning ettevõttele on kolimine oluliselt vaevarikkam kui elukondlikku kinnisvara üürnikule. Samuti on ärikinnisvaras puuküürnike tõenäosus väiksem.

Täismahus loe ülevaadet seminaril jutuks olnud teemadest Äripäevast.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474