21. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna korterite pakkumis- ja müügihindades anomaalia

KV.EE juht Tarvo Teslon
Foto: Raul Mee
Majanduslikud tegurid soosivad kinnisvaratehingute tegemist ja see hoiab Tallinna korterite tehinguhinnad pakkumishindadest suuremas tõusutrendis, selgub KV.EE analüüsist.

„Viimase pooleteise aasta jooksul on Tallinna korterite hindades olnud teatav anomaalia,” kommenteeris toimuvat portaali KV.EE juht Tarvo Teslon.

“Korterite pakkumishinnad portaalis on järjepanu vaikses 3-4-protsendilises tempos tõusnud. Korterite tehinguhinnad aga seisid 2015. aasta algusest kuni käesoleva aasta keskpaigani ühe koha peal paigal,“ selgitas Teslon. „Vägisi tundub, et kinnisvaramüüjatel on juba pikemat aega olnud tahtmine hindu kergitada ja nüüd lõpuks on see õnnestunud.“

Hindade kasv ei ole vähendanud inimeste võimekust uut eluaset soetada. Kinnisvarahindade kõrval on kerkinud ka sissetulekud. Samuti peab arvestama, et tööhõive on kõrge ehk palgateenijaid on suhteliselt palju. See omakorda kasvatab potentsiaalset kinnisvaraturul tehingut teha võivate inimeste hulka.

Kinnisvaratehingute tegemine on otseselt seotud sissetulekute taseme ja kinnisvarahindadega. Tänases majanduskeskkonnas loob tehingutele omakorda positiivse fooni soodne intressimäär ja pankade mõistlik eluasemelaenude väljastamise poliitika. Lisaks soosib koduostu tehingute tegemist lai korterite pakkumine ehk suur valikuvõimalus. Tallinnas pakuti portaalis KV.EE septembris päeva keskmisena müügiks üle 5600 korteri.

Tuleviku arengud korterite hindade osas sõltuvad paljus üldisest majanduskeskkonnast. Eeldades, et olulisi muutusi majanduskeskkonnas aset ei leia, prognosis Telson stabiilselt kõrget tehingute arvu ja mõõduka hinnatõusu jätkumist. „Olukorras, kus tehinguid tehakse aktiivselt ja koduostjate sissetulek kasvab, ei ole põhjust arvata, et hinnatrend praeguselt kursilt mujale pöördub,“ sõnas ta.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474