13. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raidjõe: lühiajalise üüri turg kasvab 5%

Kalev Raidjõe
Foto: Eiko Kink
Kuna olemasoleva üürituru aastane tootlus on 5%, kasvab lühiajalise üüri turg tulu refinantseerimise toel aastas sama suurusjärgu võrra, leiab kogenud kinnisvaraarendaja Kalev Raidjõe.

Eesti tõmbekeskustes Tallinnas, Tartus ja Pärnus kinnisvaraarendusega tegeleva OÜ Triestate juhatuse liige Kalev Raidjõe räägib Äripäeva kinnisvarakonverentsil investeerimiskorterite andmisest lühiajalisele üürile ning osaleb üürituru muutuste aruteluringis. Eelmisel aastal müüs ta juba mitu kuud enne valmimist üürnikega täidetud Metalli Maja rahavoo investorile, Colonnale. Triestate värskeim arendusprojekt on Rocca al Mare lähistele kerkinud unikaalsete energiasäästu andvate lamellidega elu- ja ärihoone LAEV.

Vaata kava ja esinejaid siit!

Lühiintervjuus vastab Kalev Raidjõe Kinnisvarauudised.ee küsimustele.

Kui palju võib lähiaastatel kasvada Eesti lühiajalise üüri turg?

Lähiaastatel võib minu hinnangul Eesti lühiajalise üüri turg kasvada 5%. Kasv saab toimuda selle arvelt, et olemasoleva üürituru tootlus aastas on 5% ja eeldame, et see tulu reinvesteeritakse, suunatakse edasi investeeringutesse nin kasvatatakse enda üüripindade portfelli. Lisakasvu annab see, et Eesti majandus on tõusva trendiga. Sama turvalisuseriski juures alternatiivseid teenimisvõimalusi turule lähiajal lisandumas näha ei ole.

Mis tingimustel võiks Eesti kinnisvaraarendajad müüa puhkuse- või ilusa vaatega büroos töötamise osakuid?

Selleks, et Eestis müüa puhkuse- või ilusa vaatega büroo töötamise osakuid, peaks moodustatama just selleks spetsialiseerunud struktuurid. Arendajate pärusmaa on projektide teostamine algusest kuni “võtmed kätte” lahenduseni. Puhkuse või ilusa vaatega büroos töötamise osakute müümiseks peaks olema operaatorid nagu mujal maailmas. Arendajad sellega ise tõenäoliselt tegelema ei hakka.

Miks uue elu- ja ärihoone LAEV fassaadil olevad lamellid pimedas “lehvivad”, nagu lendaksid tuules?

LAEVa fasaadi lamellidel põhinev lahendus, mis on KOKO arhitektide välja töötatud, ühendab endas nii moodsat disaini kui maja energiasäästliku funktsionaalsuse. LAEVa fassaadile on paigaldatud ligi 3750 käsitsi valmistatud lamelli, mis on horisontaalsele raamile kinnitatud ühekaupa. Iga lamelli jaoks valmistati eritellimusena LED-valgusti, mis lamelli ennast valgustab. Tervikuna rõhutab selline lahendus hoone arhitektuuris merelainelist voolavust. Praegu on lamellide paigaldamine lõpetatud ning käsil testperiood, mil toimub valgustuse lõplik häälestamine. Ehk lamellid, mis justkui “lehvivad”, kannavadki endas LAEVa arhitektuurilist isikupära ja lainetust. Lisaks dünaamilisuse lisamisele on lamellidel ka energiatõhususe funktsioon, need toimivad ühtlasi päikesekaitsena, hoides jahutuskuludelt kokku kuni 20%.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474