Statistika: Tallinna uued korterid kasvatavad eluasemelaenude käivet ja jääki

City Residence
Pildil üks arvukatest Tallinna uutest kortremajadest, kuhu saab kohe sisse...

2016 neljanda kvartali eluasemelaenude käive oli Eesti panga andmetel 294 miljonit eurot. Tegemist on kinnisvarabuumi järgse perioodi kõige suurema eluasemelaenude käibe näitajaga. Aastataguse ajaga võrreldes kasvas uute eluasemelaenude väljastamine ehk laenukäive 14,2%.

Samuti on tempokalt kerkimas teenindamisel olevate eluasemelaenude jääk. Eluasemelaenude jääk oli 2016. aasta lõpu seisuga 6,66 miljardit eurot ehk eelmise aasta näitajast 5,3% kõrgemal. Sellist laenujäägi kasvu tuleb toppava majanduskasvu kontekstis kindlasti pidada kiireks.

Nii eluasemelaenude käibe kui jäägi hoogsa tõusu taga on eeskätt aktiivne eluasemeturg. Korteriturul on kasvanud tehingute arv, samuti on kerkinud hinnad. Tehingute arv on kasvanud eelkõige uute korterite arvelt, mis moodustavad Tallinna korterituru tehingutest isegi kolmandiku.

Need on tegurid, mis on suurendanud laenunõudlust ja seeläbi kasvatanud laenukäivet ja jääki.

Eluasemelaenude jääk ja käive, mln €

Eluasemelaenude jääk ja käive, mln €

Eluasemelaenude jääk ja käive, mln €

Eluasemelaenude jääk ja käive, mln €

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised