28. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksing: valikus kas kompetentsi tõsta või lahkuda

Ingmar Saksing
Foto: Eiko Kink
Vähenevate sissetulekute valguses on maakleril vaid kaks valikut, kas lisaväärtuse pakkumiseks oma kompetentsi tõsta või kinnisvarasektorist lahkuda, rääkis intervjuus Aira Tammemäele LVM Kinnisvara juht Ingmar Saksing.

Ingmar Saksing jagab 29.03 hommikukonverentsil „Müügi Edulood: kinnisvara müük“ oma kogemust, kuidas uusi objekte müüki saada (vaata konverentsi kava SIIT).

Järgneb Aira Tammemäe intervjuu Ingmar Saksinguga.

Kinnisvaramaaklerite turul on aastaid olnud probleemiks n-ö isehakanud maaklerid, kelle pädevus ja tööeetika rikub kinnisvaramaaklerite mainet. Kuivõrd on olukord tänaseks paranenud?

Olukord on paranemas. Paranemas ilma, et seadusandja oleks seda kuidagi reguleerinud või ilma, et erialaliidud oleks jõuliselt selle nimel pingutanud.

Selle põhjuseks on ühelt poolt kinnisvaratehinguid ümbritsev järjest keerukam õiguskeskkond ja kinnisvaraturuga tihedalt seotud pangandussektori kasvavad ootused kinnisvaramaakleritele ning teiselt poolt sektoris toimuv konsolideerumine ja sissetulekute vähenemine.

Kõigele sellele on omakorda seadnud selgemad raamid maksuameti töö. Turuosaliste arv on vähenenud viiendiku võrra võrreldes viie aasta taguse perioodiga. Enam kui tippaja 2000 kinnisvaramaaklerist on täna tegevad 1600 maaklerit.

Kõik see sunnib kinnisvaramaaklereid oma kompetentsi tõstma, et nad saaksid teenust pakkuda rohkematele klientidele ning selle abil oma sissetulekut suurendada. Või sektorist lahkuma.

Kinnisvaraturg on taas tipus. Sina oled korra sarnase perioodi läbi teinud. Müügi aktiivsus ja kinnisvara hinnad on tõusnud, kuid kas praegune olukord erineb kuidagi eelmisest?

Neid perioode on olnud eelnevalt kaks, tõusule järgnes langus 1998/1999 ja sellele järgnenud tõusule uuesti langus 2007/2008. Kui esimese languse mõju oli kinnisvaraturul tunda kuni aasta, siis teise languse mõju kestab siiani. Tänasel turul on mitmeid märke kahest eelmisest kasvuperioodist, samas paljuski ka eelmistest erinevat.

Taas usutakse, et kinnisvara müüb reklaam, et igale kinnisvarale leidub soovitud hinnatasemel ostja ja et kinnisvaraarendus, see on imelihtne. Kui pakkumise poolel on palju sarnast eelnevatest perioodidest, siis nõudluse poolelt on pilt suuresti erinev. Laenurahaga ostetakse kinnisvaraturul vähem. Kui, siis laenatakse läbimõeldult ja ostuotsused sünnivad kaalutletult. Ka mitme kinnisvara ost või ostud spekulatiivsetel eesmärkidel on harvad juhused.

Kuivõrd Sina tunnetad turul nn kinnisvarasse investeerijate kasvu võrreldes koduostjatega?

Võrreldes eelmise perioodiga on praegu kinnisvaraturul oma raha paigutamas märkimisväärselt rohkem investoreid. Erinevalt varasemast ostetakse kinnisvara täna paljuski omavahendite arvelt. Samas on seda tüüpi ostjad ikkagi vähene osa kogu ostjaskonnast, kuivõrd kinnisvarasse investeerimine on kapitalimahukam ettevõtmine, kui näiteks väärtpaberitesse investeerimine.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474