6. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noormehed õnnetud, vanemad naised õnnelikud

Foto: Pixabay
Kõige õnnelikumad on Eestis oma naabruskonna üle 50-60 aastased koos kaasaga oma majas elavad majanduslikult kindlustatud naised ning kõige õnnetumad üksikud üürikorterites elavad noored mehed, selgus Bonava uurigust kaheksas riigis.

Bonava Eesti OÜ tegevjuht Timo Riismaa ütles täna õnneuuringu tulemuste tutvustust sisse juhatades: „“Kodu ost on peale mehe või naise valikult tähtsuselt teine otsus elus. Seetõttu püüame mitte ainult näida, vaid ka olla kinnisvaraarendajatena võimalikult sõbralikud ja usaldusväärsed.“

"Püüame kasvada Eestis veel suuremaks ja teha võimalikult taskukohaseid kodusid äärelinnades ning magalarajoonides. Püüame seda teha võimalikult kulutõhusalt ning võimalikult palju ise teha, et kontrollida kogu väärtusahelat," ütles Timo Riismaa. "3000-4000 eurose ruutmeetrihinnaga high-end kinnisvara Tallinna kesklinnas on teiste jaoks."

Bonava Eesti OÜ senine kasvutempo aeglustub, sest äärelinnas napib sobilikke arenduskinnistuid. Sellele vaatamata on seatud eesmärgiks kasvada 10-15% aastas. Järgmisena alustab Bonava uut elamuarendusprojekti KUMU lähedal aadressil Liikuri 18.

Riismaa sõnul on Bonava seadnud omale eesmärgiks luua õnnelikke naabruskondi, kus inimestel on võimalikult kõrge elukvaliteet. Seetõttu tuleb arendajal teada, mis inimestel nende koduga seoses õnnetunnet kujundab.

Rahvusvahelise elamuehituskontserni Bonava loodud õnnelikkuse indeks on naabruskonna õnnelikkuse mõõdik, mille abil saab võrrelda erinevate riikide elanike rahulolu ning õnnelikkust oma elukeskkonnas. Täna tutvustatud uuringutulemuste põhjal saab öelda, et 100punktisel skaalal oli Eesti näitaja 65 ning lätlaste näitaja 72. Kõige õnnelikumalt tunnevad end oma kodus ja naabruskonnas rootslased 79 punktiga. St Peterburgi õnnelikkuse indeks on aga uuritud maade võrdluses madalaim, 66 punkti.

„Õnnelikkuse taset võib pidada kõigis maades üsna kõrgeks, sest keskmine punktisumma õnneindeksis järgi on 72,“ kommenteeris 8000 vastajat hõlmanud uuringut tutvustanud Bonava Grupi kliendiuuringute juht Clara Westman. Uuringusse olid kaasatud Rootsi, Soome, Taani, Norra, Saksamaa, Peterburi, Eesti ja Läti ehk kõik need maad, kus Bonava tegutseb. Õnnelik naabruskond tähendab erinevate inimeste jaoks erinevaid asju ja ka riigiti on selle tähendus mõnevõrra erinev, selgitas Westman.

Kõige olulisemaks õnnelikkust kujundavaks teguriks peetakse turvalisust. Kõikides riikides on olulised näitajad seotud aktiivse elustiili, kõnni- ja jalgrattateede olemasolu (68%), igapäevatoimingute lihtsuse (58%) ja võimalusega harrastada tervislikke eluviise (58%). 57% vastanutest peab oluliseks oma naabruskonna tundmist ning 41% sealsete elanike ja naabrite tundmist.

1000 Eesti vastanu jaoks oli kõige olulisem turvalisus (85%) ja tervislike eluviiside harrastamise võimalus (69%). Õnneliku naabruskonna kujundamisel mängib Eestis olulist rolli ka erinevate vanusegruppide esindatus.

Varem ka üldehituse ja ärikinnisvaraga tegelnud NCC-st välja kasvanud ning aprillis esimest aastapäeva tähistava Bonava Eesti OÜ on üks suurimatest uute kodude ehitajatest Eestis. Alates 2004. aastast on ettevõte rajanud Tallinnasse ja selle ümbrusesse enam kui 1500 kodu – Viimsi keskusse Tammeõue, Kadrioru ja Lasnamäe piirile Vana-Kuuli, Mustamäele Rabaküla, Haaberstisse Pärnaõue ning Pelguranda Ketraja Majad. Järgneva viie aasta jooksul on plaanis ehitada veel täiendavalt 2000 võimalikult paljudele taskukohase hinnaga korterit.onava on Põhja-Euroopa elamuarendusettevõte, mis tegutseb kaheksas riigis, kus on rajanud 34 000 kodu. Kontserni käive on 13 miljardit Rootsi krooni aastas, tööd antakse 1600 inimesele. Bonava aktsiad on noteeritud Stockholmi börsil Nasdaqi nimekirjas. 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474