Autor: Tõnu Toompark • 12. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõuanded koduostjale: kust leida uus kodu?

Foto: Pixabay
Kui koduotsija vaim on pakkumiste vaatamiseks valmis, tuleb esimese sammuna need pakkumised leida.

Tormata ei tasu. Kui koduotsimisega alustamise otsus on tehtud, ei tähenda see, et juba nädala pärast on võimalik uude elamisse sisse kolida. Mida eripärasemad on otsija soovid, seda keerulisem on neile nõuetele vastavat kodu meie väikselt kinnisvaraturult leida.

Järgnevalt vaatame mõningaid võimalusi, kust ja kuidas külastamist väärivad kinnisvarapakkumised leida.

Portaal kui peamine otsinguvõimalus

Koduostja kõige suurem sõber on kinnisvaraportaal. Koduotsijal tuleb piisava regulaarsusega – näiteks kord-paar nädalas – kinnisvaraportaalide pakkumised läbi sõeluda.

Suuremaid kinnisvaraportaale on Eestis kaks: KV.EE ja City24. On veel hulk väiksemaid portaale ja portaalikesi, kuid neis on pakkumiste hulk ja seega potentsiaalse kodu leidmise võimalus väiksem.

Kasuliku funktsionaalsusena pakuvad portaalid andmebaasis tehtud otsinguid salvestada ja kui portaali lisandub otsingukriteeriumidele vastav kuulutus, saadetakse info koduotsija e-postile. Nii ei pea koduotsija käima iga päev portaalis kuulutusi lappamas, vaid leiab need mugavalt oma postkastist.

Kohalikud infokanalid

Kui koduotsija soovib leida uue eluaseme väiksemas asulas või piirkonnas, tasub portaalide kõrval hoida silm peal kohalikel infokanalitel, näiteks valla ajalehel või isegi poe juures asuval kuulutustetulbal.

Kinnisvaramaakler

Eesti kinnisvaramaaklerid tegelevad valdavalt kinnisvaramüüjatega. Olukord, kus kinnisvaramaakler teenindab kinnisvaraostjat ja ostja selle eest maakleritasu maksab, on pigem erandlik.

On küll võimalus paluda konkreetsel maakleril leida ostjale sobiv vara, kuid siin tuleb koduotsijal maaklerile tasuda ka siis, kui tehing jääb sõlmimata. Tavaliselt ei taha inimesed pelgalt kinnisvara otsimise eest maksta ja seetõttu maaklerid nende teenindamisel väga ei pinguta.

Koduotsija võib oma ostusoovi edastada korraga kõigile maakleritele kinnisvaraportaali vahendusel. Vahel on maakleritel tagataskus pakkumisi, mida avalikus müügis ei ole ja seda võimalust ei tasu mängust välja jätta.

Muud võimalused

Kui koduostja teab, et soovib kindlasti elada mõnes konkreetses majas, oleks tobe jääda müügikuulutust ootama. Targem on korraldada otsepostitus maja korteritele ja lisada ostusoovi kuulutus maja infostendile.

Kui ostja soovid piirduvad konkreetse hoone asemel laiema piirkonnaga, võib samuti mõelda otsepostituse tegemisele. Võib uurida, kas piirkonnas tegutseb asumiselts, mis aitaks sõnumit kohale viia ning müügihuvilisi välja peilida.

Kindlasti on koduotsijal mõistlik ona plaanidest informeerida ka sõpru-tuttavaid või sotsiaalvõrgustiku kontakte. Selline info hankimine on küll kui huupi tulistamine, kuid ometi leiab ka pime kana vahel tera.

Loe pikemalt nii eeltoodud kui muudest nõuannetest käsiraamatust „NÕUANDED KODUOSTJALE"mille autor on kinnisvarakonsultant Tõnu Toompark.Käsiraamatu saad osta Kinnisvarakooli raamatupoest.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474