29. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Praegune kord devalveerib kutseeksameid

Enn Veskimägi
Foto: Raul Mee
Haridus- ja teadusministeeriumi nõue anda igale kutsekooli lõpetajale koos diplomiga ka kutsetunnistus toob paratamatult kaasa kutseeksamite devalveerimise, avaldas Eesti tööandjate keskliit.

Kinnisvara ja kinnisvarahaldamisega seotud aladel korraldatakse kutseeksameid näiteks maakleritele, hindajatele, halduritele, turva- ja tuleohutuse alal.

Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu liige Enn Veskimägi esines mai keskel riigikogus kõnega kutsehariduse probleemkohtadest, kus tõi ühe punktina välja vajaduse kutseeksamite kvaliteeti säilitada.

Tööandjad on mures, et kutseeksamite massilise läbiviimise tarbeks kehtestatud piirhinnad ei vasta vajadusele ja teevad heade spetsialistide kaasamise raskeks. Kutsekoolide lõpetamine ja kutseandmine, mis on praegu kutseseadusega kohustuslikus korras ühendatud, peaksid olema teineteisest eraldi. Kutsekool lõpetatakse lõpueksamiga ja pärast seda on soovi korral võimalus sooritada kutseeksam konkursi korras kutseandja juures.

Tööandjad leiavad, et kutse andmine peab olema erapooletu protsess, millega tehakse kindlaks teadmiste ja oskuste vastavus tööturu nõuetele. Kutseeksamite korraldajad tuleks leida konkursi korras ja riik ei peaks määrama kutseeksami hinda.

Tööandjate hinnangul aitaks kutseharidust ja tööjõupuudust vähendada ka see, kui töökohapõhises õppes ehk õpipoistena ametit õppivate inimeste töötasu vabastataks sotsiaalmaksust ning kutsekoolide rahastamine muutuks tulemuspõhiseks. Praegu iseloomustab paljusid kutseõppeasutusi vähene populaarsus, suur väljalangevus ja lõpetajate vähene kompetents.

Enn Veskimägi 18. mai ettekande täistekstiga saab tutvuda SIIN.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474