29. mai 2017

Praegune kord devalveerib kutseeksameid

Enn Veskimägi
Autor: Raul Mee
Haridus- ja teadusministeeriumi nõue anda igale kutsekooli lõpetajale koos diplomiga ka kutsetunnistus toob paratamatult kaasa kutseeksamite devalveerimise, avaldas Eesti tööandjate keskliit.

Kinnisvara ja kinnisvarahaldamisega seotud aladel korraldatakse kutseeksameid näiteks maakleritele, hindajatele, halduritele, turva- ja tuleohutuse alal.

Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu liige Enn Veskimägi esines mai keskel riigikogus kõnega kutsehariduse probleemkohtadest, kus tõi ühe punktina välja vajaduse kutseeksamite kvaliteeti säilitada.

Tööandjad on mures, et kutseeksamite massilise läbiviimise tarbeks kehtestatud piirhinnad ei vasta vajadusele ja teevad heade spetsialistide kaasamise raskeks. Kutsekoolide lõpetamine ja kutseandmine, mis on praegu kutseseadusega kohustuslikus korras ühendatud, peaksid olema teineteisest eraldi. Kutsekool lõpetatakse lõpueksamiga ja pärast seda on soovi korral võimalus sooritada kutseeksam konkursi korras kutseandja juures.

Tööandjad leiavad, et kutse andmine peab olema erapooletu protsess, millega tehakse kindlaks teadmiste ja oskuste vastavus tööturu nõuetele. Kutseeksamite korraldajad tuleks leida konkursi korras ja riik ei peaks määrama kutseeksami hinda.

Tööandjate hinnangul aitaks kutseharidust ja tööjõupuudust vähendada ka see, kui töökohapõhises õppes ehk õpipoistena ametit õppivate inimeste töötasu vabastataks sotsiaalmaksust ning kutsekoolide rahastamine muutuks tulemuspõhiseks. Praegu iseloomustab paljusid kutseõppeasutusi vähene populaarsus, suur väljalangevus ja lõpetajate vähene kompetents.

Enn Veskimägi 18. mai ettekande täistekstiga saab tutvuda SIIN.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Külli KaljulindReporter-toimetaja Tel: 58 223 022
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474