Autor: Tõnu Toompark • 3. oktoober 2017

Statistika: kas kerkiv ehitushind kasvatab kinnisvara väärtust?

Ehituskraana Tallinna kaubamaja lähistel 2017 septembris.
Autor: kinnisvarauudised.ee

Pika stabiilsuseperioodi järel on ehitushinnaindeks võtnud konkreetsema suuna tõusu poole. Erinevate indeksi komponentide aastane kasv oli 2017 teises kvartalis 0,7-2,0%. Summaarne ehitushinna indeksi aastane kasv on 2017 teises kvartalis 1,5%.

Statistilise ehitushinnaindeksi juures tuleb mainida, et see kajastab päris elus toimuvat viitajaga. Nii ehitajad kui ka kinnisvaraarendajad tunnistavad üsnagi üksmeelselt, et ehitushinnad on kerkinud ja rohkem, kui indeks näitab.

Olukorras, kus tööjõu kulu kiirelt kasvab, on ühest küljest imekspandav, et ehitushinnas on tööjõu komponendi osa kasvanud aastaga ainult 1,2%. Teisalt on tööjõu kui olulise sisendi kallinemine igati loogiline põhjus, miks ehitushinnad võiksid jätkuvalt kerkida.

Seejuures tuleb arvestada, et kinnisvaraarendus on väga kulupõhine. Kuludest omakorda suure osa moodustab ehituskulu. Nii võiks järeldada, et ehituse kallinemine on oluline tegur, mis elamispindade hindu tõususuunas lükkab.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806