Statistika: kas kerkiv ehitushind kasvatab kinnisvara väärtust?

Kraana
Ehituskraana Tallinna kaubamaja lähistel 2017 septembris.

Pika stabiilsuseperioodi järel on ehitushinnaindeks võtnud konkreetsema suuna tõusu poole. Erinevate indeksi komponentide aastane kasv oli 2017 teises kvartalis 0,7-2,0%. Summaarne ehitushinna indeksi aastane kasv on 2017 teises kvartalis 1,5%.

Statistilise ehitushinnaindeksi juures tuleb mainida, et see kajastab päris elus toimuvat viitajaga. Nii ehitajad kui ka kinnisvaraarendajad tunnistavad üsnagi üksmeelselt, et ehitushinnad on kerkinud ja rohkem, kui indeks näitab.

Olukorras, kus tööjõu kulu kiirelt kasvab, on ühest küljest imekspandav, et ehitushinnas on tööjõu komponendi osa kasvanud aastaga ainult 1,2%. Teisalt on tööjõu kui olulise sisendi kallinemine igati loogiline põhjus, miks ehitushinnad võiksid jätkuvalt kerkida.

Seejuures tuleb arvestada, et kinnisvaraarendus on väga kulupõhine. Kuludest omakorda suure osa moodustab ehituskulu. Nii võiks järeldada, et ehituse kallinemine on oluline tegur, mis elamispindade hindu tõususuunas lükkab.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised