20. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidu kasutamine vähendab stressi

Okaspuud on aastasadu Eestis peetud väärt ehitusmaterjaliks, kuid viimase sajandi jooksul tegi võidukäiku betoon.
Foto: kinnisvarauudised.ee
Esialgsed uuringud näidanud, et puidu kasutamine mõjub positiivselt nii inimese füüsilisele kui ka vaimsele tervisele, ütleb Texase Austini Ülikooli dotsent ning arhitekt Ulrich Dangel.

“Kuna seni on ehituses rõhku pandud õhukindlusele ehk kuidas hoida kokku maja kütte- ja jahutuskuludelt, siis seda tehes me tegelikult hoiame kinni ka kõiki toksiine, mida ehitusmaterjalid endas peidavad ning mida igapäevaselt sisse hingame,” rääkis Dangel Rahvusvahelisel puitarhitektuuri ja –inseneeria konverentsil.

Puidu kasutamine ehituses aitab seevastu hoone sisekliimat modereerida. Näiteks kui ruumis on liialt palju inimesi, aitab puit liigset niiskust sisse imeda ning kui ruumis on liialt kuiv õhk, eritab puit vajalikku niiskust. “Samuti on esialgsed uuringud näidanud puidu kasutamise positiivset efekti inimeste füüsilisele ning vaimsele tervisele, vähendades stressi ning takistades selle tekkimist,” lisas Dangel.

Inimesed veedavad umbes 96-98% oma ajast siseruumides. Dangel avaldas arvamust, et lähema 10 aasta jooksul hakkavad tellijad ja ehitajad puitu betoonile eelistama.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474