27. november 2017
Jaga lugu:

Eduelamus või kanepimahv?

Aira Tammemäe  

Meditsiiniteaduste doktor ja Tartu ülikooli psühhofüsioloogia professor Jaanus Harro lahkab tänavusel psühholoogiakonverentsil edusõltuvust ja küsib, kas see on ärimaailma uus diagnoos.

Konverentsi korraldaja Aira Tammemäe selgitab, et peamine eduga kaasnev oht on peapööritus. Kuidas edu mõjub ja kas tekitab sõltuvust, oleneb inimese üldisest vaimsest tervisest, intellektist ja geneetilisest soodumusest.

Äri rajamine eduelamusele on kinnisvaravahenduses üsna levinud ja seda mitte üksnes Ameerikas, vaid ka Eestis.

Eduga võib samas ära harjuda nii, et inimene on pidevas mürgistuse seisundis. Ja kui keskkond muutub – kas sellepärast, et maailm muutus või sellepärast, et edukas inimene astus ise mullist välja –, tekivad sõltuvust iseloomustavad rängad võõrutusnähud.

Edusõltuvus on nagu iga sõltuvushäire, märgib Tammemäe. Alguses annab edudoos hea tunde. Eduelamus kütab sooritusvõimet, kuni ühest annusest enam ei piisa. Saavutus ei rõõmusta enam, vaid tekitab vajaduse jõuda veelgi kaugemale. Ligi hiilib ka edu pohmell. Eile oli kõik hästi, aga täna on maailm tühi, masendav paik. Ja fookus lähebki paigast.

Edukoolitajad on nagu narkodiilerid, lisab ta. Kui usk edusse kipub kaduma ja on vaja uut doosi, saab seda leida koolituselt. Kõrvaltvaatajale võib selline koolitus tekitada iivelduse, kuid särasilmne eestkõneleja loob oma edulugudega illusiooni, mille järgi saalitäis hõiskavat rahvast januneb.

Loe Aira Tammemäe täispikkuses edusõltuvuse analüüsi SIIT.

Vaata 8. detsembril 2017 toimuva psühholoogiakonverentsi kava ja esinejate tutvustusi SIIT.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva.kiisler@aripaev.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098kristi.kool@aripaev.ee
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806rivo.habakuk@aripaev.ee