11. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasutusloa puudumise märgid müügikuulutuses

Vaade akendele Kopli 81 müügikuulutuses
Foto: KV
Kasutusloa puudumise märgid paistavad kinnisvarakuulutusele lisatud fotodelt sageli nii teravalt välja, et hakkavad silma ka võhikutele.

Olgu siin näiteks kuu aja eest kinnisvaraportaalis KV avaldatud kinnisvarakuulutus renoveeritud kahetoalise korteri müügist ruutmeetrihinnaga 1621 eurot. Tallinnas Kopli tn 81 asuva viienda korruse korteri üldpinna suurusena tõi maakler välja 24 ruutmeetrit. Korteri müüja oli hinna lasknud 38 900 eurole ja tal oli müügiga kiire.

13. detsembril 2017 räägib Tallinna Linnaplaneerimise Ameti ehitusjärelevalve ja kasutuslubade spetsialist Aare Kais korterite kasutuslubadest. Vaata lähemalt SIIT.

Ilusad lubadused

Kogu mööbel, tehnika ja susustus on hinna sees, lubas maakler ja lisas samas, et kõik lambid, seinavalgustid ja kapid on ka hinna sees. Korteris on vahetatud elektrijuhtmed, veetorud, aknad ja uksed. Trepikoda remonditud ja puhas. Majal on vahetatud katus, torud ja elektrijuhtmed. Naabrid rahulikud, parkimiskohad otse akna all ja alati on vavu parkimiskohti võtta. Kommunaalkulud madalad, kuu üür 350 eurot.

Piltidel (vt galeriist) oli näha põrandapinna lähedalt algavad ja ebatavalise suurusega aknad, mille alla olid paigaldatud madalad radiaatorid. Koridorivaatelt avanesid tihedalt üksteise kõrval olevad koridoriuksed, mille rivi ulatus ruumi sügavusse.

Fassaadifotol oli näha nõukogudeaegset administratiivhoonet esimese korruse trellitatud akendega.

Lisaks ilmnes fotodele lisatud arvelt ja plaanilt, et müüakse kaht omavahel kokku ehitatud korteriomandit. Korteritel oli kahepeale ainult üks välisuks ja ühte korterisse pääses ainult vaheseina tehtud uksest.

Karmid faktid

Ehitisregister kinnitas, et tegu on 1972. aastal rajatud ja 2010. aastal rekonstrueerida lubatud administratiivhoonega. Ühtegi korterit ehitisregistri andmetel selles hoones aga ei ole. Samuti ei ole ehitisregistris ühtegi viidet sellele, et ehitustegevusega oleks alustatud ja ümberehituse lõppedes kasutusluba taotlema hakatud. Seega – korteritel puudub praegu kasutusluba.

Kinnistusregistri väljavõte näitas, et siiani on tegu 100%-lise ärimaaga ja kahetoalise korterina oli tegelikult müügis kaks ühele ja samale omanikule kuuluvat ning omavahel ühendatud tibatillukest ühetoalist (11,7+11,8 ruutmeetrit) korteriomandit. Ühtlasi näitas väljavõte hoone rekonstrueerijana Capital Kinnisvara, mis on varem ehitusliku omavoli pärast võimudega kana kitkunud.

Arendaja taust

Tehnilise järelevalve amet tegi Capital Kinnisvarale Kopli 81 omavolilise ümberehituse tõttu 2011. aasta juunis ettekirjutuse, kuna maja oli muutunud kasutajatele ohtlikuks. Seejuures olid täitmata tuleohutusele esitatavad nõuded. Ehitusloata ümberehitusi teinud arendusettevõte sai trahvi ja pidi puudused kiirelt kõrvaldama.

Poole aasta pärast järelevalvemenetlus lõpetati, kuid Tallinna linnaplaneerimise ameti andmetel ei vasta ümberehitused siiani ehitusprojektile. Neljanda korruse saali ja fuajee asemele on ehitatud lisakorrusena viies korrus, mis on täis tuubitud tillukesi „kortereid“.

Tehingu võimalikkus ja hind

Praeguseks on kuulutus maha võetud ja korter tõenäoliselt müüdud. Kui väike korter ostetakse vanemaealisele või mõnele teisele inimesele, kes loobub kulude kokkuhoiuks suuremast eluasemest, on tal ostuks vajalik rahasumma eluasemelaenu võtmata olemas, notar juhib kasutusloa puudumisele küll tähelepanu, kuid tehingu vormistamisega probleeme ei teki.

Kasutusloata korterid ei ole iseenesest teistest korteritest odavamad. Kinnisvarakuulutustest leiab hoopis üksjagu selliseid kasutusloata kortereid, mis on turu tasemest kallimad, kuna omanik on neid hoole ja armastusega ümber ehitatud ega suuda leppida turuhinnaga.

Kopli 81 korteri info müügikuulutuses
Foto: KV
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474