15. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oluline: muutub korteriühistu otsuste vaidlustamine

Tallinna kortermaja kommunaalameti tellitud supergraafikaga, mis avati septembris.
Foto: Raepress
Korteriühistu üldkoosoleku otsuste tühistamine suundub teatud juhtudel hagita menetlusse. Otsuste kohtus vaidlustamise tähtaeg lüheneb 30 päeva võrra.

Värskelt 1. jaanuaril 2018 jõustunud uus korteriomandi- ja korteriühistuseadus võimaldab üldkoosoleku otsuseid tühistada hagita menetluses ja lühendab üldkoosoleku otsuste vaidlustamise tähtaja seniselt 90 päevalt 60 päevani, teatas Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL).

Seaduse § 29 lõikes 1 on öeldud, et kui korteriomanike üldkoosoleku kokkukutsumisel on oluliselt rikutud seaduse, korteriomanike kokkuleppe või põhikirja nõudeid, ei ole koosolek õigustatud otsuseid vastu võtma, välja arvatud juhul, kui koosolekul osalevad või on esindatud kõik korteriomanikud. Sellisel koosolekul tehtud otsused on tühised, kui korteriomanikud, kelle suhtes kokkukutsumise korda rikuti, otsust heaks ei kiida.

Sama seadusesätte lõige 2 märgib, et korteriühistu organi otsuse kehtetuks tunnistamise ja tühisuse tuvastamise nõue lahendatakse kohtus hagita menetluses. Muus osas kohaldatakse tsiviilseadustiku üldosa seaduses juriidilise isiku organi otsuse kehtetuse kohta sätestatut käesolevas paragrahvis sätestatud erisustega.

"See on uus põhimõte, mille kohaselt organi otsuse kehtetuks tunnistamise ja tühisuse tuvastamise nõue lahendatakse hagita menetluse õiguslikus regulatsioonis," kommenteeris juhatuse liige ja õigusosakonna juhataja Urmas Mardi.

Uue seaduse kohaselt on korteriühistu organi otsuse kehtetuks tunnistamise nõude esitamise tähtaeg 60 päeva otsuse vastuvõtmisest arvates varasema 90 päeva asemel.

"Samuti hakkab aegumistähtaja kulg jooksma otsuse vastuvõtmisest, mitte otsuse teadasaamisest nagu see varem oli," lisas Mardi. Korteriühistu saab end parimal moel kaitsta sellega, et teeb otsused potentsiaalsetele vaidlejatele kohe teatavaks, et nad ei saaks kasutada seadusse lisandunud menetlustähtaja ennistamist.

"Seega on ülioluline, et üldkoosoleku otsused on 14 päeva jooksul koosoleku toimumisest protokollitud ja liikmetele teatavaks tehtud," ütles Mardi.

Tasub teada ka seda, et vaidluse ajaks võib kohus keelata vaidlustatud üldkoosoleku otsusega samasisuliste otsuste vastuvõtmise ning määrata korteriühistu juhatusse asendusliikmeid.

Eesti Korteriühistute Liit plaanib avaldada käsiraamatu, mis aitab seadusmuudatustest aru saada.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474