19. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ruta Arumäe: mida vaadata ühisrahastus&shyprojektide puhul?

Ruta Arumäe
Foto: Äripäev
Makroanalüütik ja kinnisvarainvestor Ruta Arumäe annab nõu, mida vaadata ühisrahastusplatvormide kaudu kinnisvarasse investeerimisel.

Ruta Arumäe soovitab järgmist.

Et kõik ausalt ära rääkida, pean alustama sellest, et ma ise ei ole ühisrahastusplatvormide kaudu kinnisvarasse investeerinud. Mitte sellepärast, et ma neist platvormidest kuidagi halvasti arvaks, vaid pigem puhtalt minu isiksuslike omapärade tõttu.

Ruta Arumäe koolitusele „Kuidas analüüsida kinnisvarainvesteeringut“ saab registreeruda SIIT.

Jätkukoolitusele „Investeerimisstrateegiad kinnisvaras majandustsükli eri faasides“ saab registreeruda SIIT.

Ma lihtsalt eelistan asju enda kontrolli all hoida, hoida endale võimalus teha otsuseid, kui midagi peaks muutuma oludes, mis investeeringut mõjutavad, olgu see muutus siis majanduskeskkonnas või konkreetse projektiga seoses.

Kui teha investeering otse, on võimalik kiirelt ise reageerida ning teha vajalikke otsuseid. Kui anda investeeringu juhtimise otsus aga kellelegi teisele, peab lootma, et see keegi teine suudab teha õigel ajal õigeid otsuseid.

Seetõttu ongi minu arvates see asjaolu üks olulisemaid, mida enne investeeringu tegemist ühisrahastusportaalide kaudu endale selgeks teha. Veenduda nende asjaosaliste pädevuses, kes selle investeeringuga seotud on. Ehk siis nii ühisrahastusportaalide meeskonna kompetentsuses ning küsida eelnevalt üle ning saada aru nende strateegiatest, mida ette võetakse, kui investeeringuga midagi nihu peaks minema. Samamoodi on vaja saada aru investeeringu saaja taustast ning veenduda tema võimekuses projekti edukalt juhtida.

Samuti tuleks enne investeerimist endale selgeks teha legaalne raamistik, kuidas projekti ebaõnnestumise korral raha tagasi saadakse ja millega see tagatud on. Ühisrahastusportaalid erinevad selle poolest.

Kui need asjaolud on selgitatud, tulevad edasi juba traditsioonilised investeeringu otsuse tegemisel vajalikud etapid, mida tuleb teha samamoodi nagu siis, kui investeerida ise ja otse. Need etapid on aru saada makromajanduslikust olukorrast, turu olukorrast ning hinnata projekti enda potentsiaali.

Ühisrahastuse kaudu tehakse samamoodi investeering nagu ikka, kuigi väiksemas summas ning teistsuguste tagatistega. Seetõttu pole see koht, kuhu raha kinnisilmi panna, vaid eelnevalt tuleb ikkagi enda jaoks läbi teha samasugune analüüs kui ostetaks kinnisvara.

Ühisrahastus võib olla hea võimalus inimestele, kel pole nii suurt finantsvõimekust, et kinnisvara osta või ka aega kinnisvara majandamise ning suurema projekti juhtimisega tegeleda. Arusaam riskidest ning analüüsioskus tuleb omandada siiski ka ühisrahastusplatvormide vahendusel investeerimiseks.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474