1. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendaja võlub üürnikke soodsate elektriautodega

Flora ärikvartali uus büroomaja
Foto: Lumi Capital
Flora büroohoone arendaja Lumi Capital lõi parkimiskitsikuse leevendamiseks käed ELMO Rent elektriautode omanikuga ning rajab rendipunkti koos laadijaga.

ELMO Rent omakorda hoolitseb, et uue Flora büroohoone kõrval oleks pidevalt sõiduvalmis rendiautod, mida Flora büroohoonete asukad soodushinnaga kasutada saavad.

Kinnisvarauudised.ee küsimustele vastab Lumi Capitali partner Raiko Uri.

Lumi Capitali partner Raiko Uri räägib 13. veebruaril toimuval Äripäeva kinnisvarakonveretsil, mida kinnisvarafondid Eesti turult otsivad ja ostavad.

Kust tuli mõte uue büroohoone üürnikele rendiautode sooduskasutuse võimalust pakkuda?

Märkasime, et meie büroohoone parkimisplats on tihti sõidukeid täis, kuid autosid kasutatakse päeva jooksul vähe. Flora Majal on väga hea ühistranspordi ühendus, nii et kontorisse saamiseks ei ole paljudel autot vaja, aga kui päeva sees on vaja teha töösõite, tuleb selleks ikkagi oma autoga tulla. Märksa mõistlikum on, kui töösõidud saab ära teha rendiautoga – töötajatel on mugavam, ettevõtetel odavam ja väheneb nõudlus parkimisele. Lisandväärtusena näeme ka võimalust propageerida elektriautode kasutamisega keskkonnasäästlikku transporti.

 

Lumi Capital keskendub kinnisvara investeeringute juhtimisele. Ettevõtte viimaste aastate arendusprojektidena saab välja tuua kortermajad Kalamajas aadressil Niine 7 ja Kopli 16 ning büroohoone ehitamise Flora ärikvartalisse, mis koosneb kahest ajaloolisest tehasehoonest ning 2017. aastal valminud viiekorruselisest hoonest kaubanduspindade ja büroodega. Lisaks lõi Lumi Capital hiljuti kaubanduskinnisvara fondi, aitab LHV pensionifondidel suunata raha üürimajadesse ning majandab üheksat USA ettevõttele LCN Capital Partners kuuluvat munitsipaalmaja Raadikul.

KredEx lõpetas mullu juulis ELMO lühirendi teenuse pakkumise seoses hankelepingute lõppemisega ja algselt püstitatud eesmärkide täitmisega. ELMO ehk elektromobiilsuse programmi raames loodud elektriautode lühirenditeenus koos selle juurde kuuluva masinapargiga läks enampakkumisele. 120 000 eurose alghinna juures rebis elektriautode nimel neli firmat, mille seast tunnistati edukaks 277 000 eurot pakkunud ELMO Rent OÜ. Elektriautode lühirendi teenuse taaskäivitamine läks maksma 340 000 eurot. ELMO Rent alustas teenuse pakkumist mullu septembris. ELMO Rent teise tuleku ehk ELMO RENT 2.0-ga kaasnevad mitmed uuendused, näiteks pangakaardi makse, rendipunktide lisandumine, kvaliteetsem klienditeenindus. Kevadeni kestab testperiood, kus selgub, millised autod tuleb välja vahetada, mis mudeleid ja kui palju uusi elektriautosid juurde soetada, kuhu järgmisi rendipunkte teha ja kuidas muuta parkimist. Samuti nähakse ette muudatusi teenuse ärimudelis.

Milliseid eeskujusid mujalt maailmast võiks selles või mõnes sarnases valdkonnas tuua?

Ausalt öeldes ei ole antud skeemi pakkumisele eelnevalt suuremat analüüsi teinud. Usume sellesse, et kui on hea mõte, tuleb seda proovida – see ongi kõige parem analüüs. Kui teenuse vastu sellisel kujul piisavat nõudlust pole, saab seda ümber kujundada või ära lõpetada. Aga enne ei tea, kui ei proovi.

Kui paljudele kasutajatele Flora büroohoone projekteeritud on?

Meie olemasolevas hoones on ligikaudu 250 töötajat ja vast valminud uude majja prognoosime umbes 150 töötajat lisaks.

Kui palju on büroohoone juures parkimiskohti ja kuidas neid üürnike vahel jagatakse?

Parkimiskohti on umbes 120 ja need jagunevad nii üürnike kui ka hoone külastajate vahel. Kuna majas on mitmed väga populaarsed teenusepakkujad nagu näiteks Markofka Toidutuba, Tervise Alkeemia jt, käib külastajaid palju. Parkimine on üürnikele tasuline. Seeläbi saame ka nõudlust reguleerida. Klientide lühiajalise parkimise oleme hoidnud tasuta, et erinevad teenusettevõtted ennast mugavamalt tunneksid.

Kui palju soodsam rendiautode kasutus Flora büroohoone üürnikele on?

Esialgu pakume välja 50% soodustust hinnakirja järgsest hinnast selle aasta lõpuni. Seda selleks, et teenust katsetada ja näha, kui palju on nõudlust. Esialgu ongi teenuse testperiood, mille järel saame koos sobivaima pakkumise välja töötada.

Kuidas rendiautode kasutust büroopindade üürilepingutes reguleerite?

Tegemist on ühe lisateenusega, mida pakume üürnikele, kes seda soovivad. Proovime lepingulise poole hoida maksimaalselt lihtsa, aga loomulikult peavad üürnik ja ka auto reaalne kasutaja kasutustingimused aktsepteerima.

Kui kaua võttis aega kokkuleppe saavutamine elektriautode rendipunkti rajamiseks?

Kokkuleppe saavutamine läks äärmiselt lihtsalt. Näha on, et elektriliste rendiautode uued omanikud on tahtmist täis katsetada uusi ärimudeleid ja jagamismajandust edasi arendada. Vaid nii saabki uusi ideid turule tuua, kui ei kardeta eksida.

Kuidas jagasite investeeringuid taristusse?

Alginvesteeringud jäid majaomaniku kanda. Autod tulevad jällegi osaühingu ELMO Rent poolt.

Millised olulised küsimused läbirääkimistel veel läbi käidi?

Kõige olulisem oli paika saada riskide jaotus, kuna katsetame uut mudelit. Aga mõlemad pooled olid valmis riskima ja seetõttu usume, et leidsime õiglase lahenduse. Samuti nõustusid mõlemad pooled, et olulisem on asi töösse panna ja hiljem muuta, kui et proovida lihvida lahendust, mis võib-olla ei hakkagi tööle.

Milliseid algseid põnevaid ideid ei õnnestunud või ei ole saanud veel praktikas realiseerida?

Kevadel plaanime üürnikele kasutamiseks osta ka ühe jalgratta, siis saab kohtumisele rattaga sõita. Nii on lisaks mugavusele ja keskkonnasäästlikkusele ka tervislik!

Praegu jääb lahendamata nende inimeste probleem, kes tulevad tööle autoga sellepärast, et peavad tee peal logistilisi ülesandeid lahendama ehk lapsi kooli viima, poest toitu tooma vms. Kui ühed inimesed vajavad autot ainult tööle sõitmiseks ja teised tööpäva kestel, peaks saama neid kahte kasutustüüpi efektiivselt ühendada. Ka siin oleme juba arutamas, milliseid lahendusi saaksime pakkuda (sisuliselt saab ärihoone üürnik võimaldada oma töötajatele renditeenuse kasutamisega autokompensatsiooni hüve jätkumist nii, et rendiautot saab kasutada ka töövälisel ajal - toim).

Tulevikus tahame üle minna isesõitvatele autodele. Loodetavasti saame ka nendega sõita lühiajalise renditeenuse pakkuja ELMO Rent abiga. Siis saab parkimisplatsidest teha rohelised aasad, kus tööpäeva keskel lõõgastuda ja pikniku pidada.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474