22. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnika ala kutsetunnistuseta ei saa usaldada

Turvaseadmed, mille hingeelu 4. kutsetasemega turvatehnik une pealt tundma peab.
Foto: ETEL
Turvatehnika valdkonna kutsetunnistuseta valveseadmete paigaldajaid ei saa 100%-liselt usaldada, kuna kutset ei ole antud inimestele, kes ei suuda ka korduvatel katsetel Ohmi seadust meelde tuletada.

Selgitab Eesti Turvaettevõtete Liidu tegevjuht Andre Lilleleht.

Turvasüsteemide tehnika valdkonna kutseteks on turvatehik 4, turvatehnik 5* ja projekteerija 6. Valdav osa nõuetest tuleneb tuleohutusseadusest. Praegune turvaseadus ei näe turvatehnika projekteerijatele, paigaldajatele ega hooldajatele ette mitte mingisuguseid nõudeid. Küll on need olemas kutsestandardites. Me anname aastas välja orienteeruvalt 400 turvasüsteemide tehnika valdkonna kutsetunnistust. Valdav osa neist on tähtajaga kolm aastat. Meil on seega 1000-1200 kehtiva kutsetunnistusega turvavaldkonna tehnikut. Kui soovite kvaliteetset teenust, siis kutsekvalifikatsioonisüsteem on piir, mis paneb paika, kes oskab ja kes ei oska. 95% kutseeksamitele tulijatest saavad eksamilt läbi. 5% on neid, kes ka korduvatel katsetel ei suuda Ohmi seadust meelde tuletada. Kui te tahate, et nad panevad teile üles süsteemi, ei saa me tagada, et see süsteem ka pärast töötab.

Andre Lilleleht vastas Ärikinnisvara halduse konverentsil küsimusele, kui palju turvatehnika paigaldamises pädevaid isikuid on ja hajutas samas kahtlust, et uute nõuete kehtestamisel tekib olukord, kus teenuse osutamine koondub väga väheste inimeste kätte, millega tõusevad hüppeliselt ka hinnad.

* Turvatehnik, tase 5 kutsestandard nimetati eelmise aasta lõpus ümber kutseks Turvasüsteemide vastutav spetsialist, tase 5. Oluline sisuline vahe tuleneb sellest, et tase 5 eeldab tehnikute töö eest vastutuse võtmist ka majandustegevuse registrile (MTR) esitatavate andmete võtmes.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474