12. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lightpark kerkib kui peensusteni lihvitud väikelinn

Olümpia hotelli vastu kavandatavas Juhkentali ärikvartalis ehk Lightparkis hakkab tulevikus koos klientide ja külastajatega liikuma enam kui väikelinna jagu inimesi päevas.

"Me peame mõtlema sellele, kuidas väikelinna elanikele pakkuda kõike, mis eluks vajalik,” räägib kvartalit arendava Kapiteli arendusjuht Indrek Moorats. Eesti kõrgeimat büroohoonet sisaldav Juhkentali ärikvartal, millesse investeeritakse sada miljonit eurot ja mille ehitust plaanitakse alustada järgmisel aastal, on lähiaja uusarendustest üks suuremaid.

Indrek Moorats räägib juba 18. aprillil toimuval Kinnisvaraarenduse konverentsil Kapiteli suurarendusest. Toome kuulajateni ka mitmete teiste oluliste kinnisvaraarenduste tulevikuperspektiivid ning turuülevaate.

Registreeru SIIN.

Lisaks 111 meetri kõrgusele 29 korrusega büroohoonele tulevad kvartalisse 15korruseline ärihoone, 9korruseline kortermaja ning neid ühendav parkimismaja. Kokku rajatakse ligi 80 000 m² büroo-, kaubandus- ja teeninduspinda.

Hetkel aeg maha võetud

Indrek Mooratsi sõnul tegeletakse praegu arhitektuurivõistluse võidutöö, milleks osutus arhitekt Martin Aunini “Lightpark”, kontseptsiooni ja arhitektuurse lahenduse sobivuse analüüsiga. “Uurime, kas on võimalik selles võtmes alustada ja kas see on kasutajale mugav,” sõnab Moorats.

Kui esialgne kava oli esimest hoonet hakata ehitama 2019. aastal ja juba kuu pärast arhitektuurikonkurssi taheti alustada projekteerimisega, siis praegu on aeg korraks maha võetud ja Mooratsi hinnangul on raske öelda, millal stardipauk projekteerimiseks antakse.

“Oleme aja veidi maha võtnud, sest tahame olla kindlad, et teenused, mida soovime pakkuda, toetavad hoone kontseptsiooni. Planeerime sisemist ja välimist liiklust ja nii edasi,” loetleb arendusjuht tegureid, mis määravad hoone olemuse.

Detailid loksuvad paika

Et kontseptsioon saaks paika parimal moel, on analüüsi kaasatud ka välismaa spetsialistid. “Määramatust on praegu veel palju,” nendib Moorats. Kui lähteülesanne oli üldise raamistiku paika saamine arhitektuurikonkursil, siis nüüd, mil suurvorm paigas, loksutatakse oma kohale detaile ning täpsem pilt pannakse kokku selle käigus.

Mooratsi sõnul saadakse iga päev tagasisidet nii restoranipidajatelt, jõusaaliomanikelt kui ka teistelt. “Meie ülesanne arendajana on kõik vajalik kokku koguda,” räägib arendusjuht. “Miski ei tohi olla hoones juhuslik, sest tahame pakkuda parimat.”

Kuna maailmas on valminud väga palju arendusprojekte, on midagi päris uut raske välja mõelda, tunnistab Moorats. Projekti unikaalsus peitub teenuste komplekti kõrval ka kvartali suuruses ja asukohas, mida Moorats peab väga heaks nii logistiliselt kui ka linnapildi kujundajana. “See paneb meile kohustuse: hoone peab olema väärikas, sest tegu on piirkonna maamärgiga, mis hakkab seda kesklinna poolt defineerima.”

Eesmärk säilitada rohelus

Ehkki rohelusega pole linnas kerge n-ö mängida, tahab kinnisvaraarendaja olemasolevaid puid säilitada ning teisel pool arendusala asuvat parki kutsuvamaks muuta. “Roheline mõtteviis ja tervislikkus on kindlasti asjaolud, mida võtame arvesse ja toetame.”

Energiatõhususe ja keskkonnasertifikaadi vallas mõtleb Kapitel järgmisele ajastule. Seetõttu tuleb hoone A-energiaklassiga, ehkki liginullenergiahoone nõuded ei ole veel kohustuslikud. Suuremahuline projekt ehitatakse valmis mitmes etapis. Esimese etapi ehituse algus on kavandatud 2020. ning valmimine 2022. aastasse.

Autor: Urve Vilk, kaasautor

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474