Kapitel investeerib ärimajade energiatõhususse üle poole miljoni euro

Sõpruse Ärimaja  Foto: Tiit Veermäe/Kapitel

Kapitel investeerib oma portfelli kuuluvate Sõpruse Ärimaja ja Delta Plaza energiatõhususe parandamisse üle poole miljoni euro. Sõpruse Ärimajast saab ettevõtte kinnitusel esimene hoone Eestis, kus töötavad nii päikeseelektri- kui koostootmisjaam, mis varustavad hoonet elektriga läbi otseliini.

2016. aastal paigaldas Kapitel Sõpruse Ärimajja maagaasil töötava elektri ja soojuse koostootmisjaama ning nüüd rajati hoonesse ka päikeseelektrijaam. Antud projektide investeering ulatub 200 000 euroni.

Koostöös energiaprojektide partneri, AU Energiateenus OÜga paigaldati Sõpruse Ärimaja katusele 218 päikesepaneeli koguvõimsusega 69,7 kW. Päikeseelektrijaama planeeritud elektritoodang on 61 MWh aastas ning jaama eluiga vähemalt 25 aastat. Päikeseelektrijaam hakkas toodangut andma tänavu kevadel.

Elektri ja soojuse koostootmisjaama ning päikesejaama summaarne elektriline nominaalvõimsus on 125 kW, mis on mõeldud ärimaja oma tarbeks.

Kuna päikeseelektrijaam toodab elektrienergiat peamiselt suveperioodil ning koostootmisjaam peamiselt talveperioodil, on selline kombinatsioon ideaalne saavutamaks aastaringset lokaalset elektri tootmist.

Lisaks investeeris ettevõte Sõpruse Ärimajas paralleelselt koostootmisjaama rajamisega tehnosüsteemide energiatõhusamaks muutmisesse 57 000 eurot.

Nii Sõpruse Ärimajas kui Delta Plazas asendati 2018. aasta lõpuks üldpindade valgustid energiasäästlike LED-valgustitega, millesse investeering ulatub kokku 250 000 euroni. Lisaks on kaalumisel muude lahenduste kasutuselevõtt hoonete energiatõhususe suurendamiseks, teatas ettevõte.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806